Suuri Kiinan kiertomatkaPekingistä Shanghaihin
Päiväohjelma
2025
Päivä 1 – Lähtö HelsingistäReittilento Helsingistä kohti Pekingiä lähtee.
Päivä 2 – Taivaan temppeli ja tervetulopäivällinen
Saavut Pekingiin ja seikkailu voi alkaa. Heti passitarkastuksen ja tulliselvityksenn tapaat Tema-oppaan, joka tutustuttaa sinua Kiinan kiehtovaan historiaan ja kulttuuriin seuraavan kahden viikon ajan.
Matkan ensimmäisenä päivänä tutustumme Tian Taniin eli Taivaan temppeliin. Se on Kiinan arvostetuin uskonnollinen rakennus ja arkkitehtoninen mestariteos ja yksi Unescon maailmanperintökohteista. Täällä Kiinan keisari uusi mandaattinsa Taivaan poikana ja oikeutensa hallita Kiinaa. Temppelin vanhoissa käytävissä kokoontuvat vanhemmat ihmiset pelaamaan korttia ja harjoittelemaan suosikkisoittimillaan. Temppeli sijaitsee yhdessä Pekingin suurimmista puistoista, jossa monet pekingiläiset käyvät aamuisin harrastamassa mm. tai chitä.
Temppelissä käynnin jälkeen suuntaamme hotelliin, jossa sisäänkirjoittautumisen jälkeen nautimme vielä aikaisin illalla yhdessä kiinalaisen tervetulopäivällisen.
Päivä 3 – Kiinan muuri ja Kesäpalatsi
Päivän retkikohde on Kiinan muuri. Eri herttuakunnat rakensivat sen vanhimpia osia 600-luvulla eaa. ja kun keisarikunta lopulta muodostettiin hallitsija Qin Shihuangin aikana vuonna 221 eaa. ryhdyttiin osia yhdistämään yhtenäiseksi muuriksi. Perimätiedon mukaan yli 300 000 orjaa rakensi muuria 10 vuoden ajan. Nykyisellään muurin pituus on yli 6 000 km, joten se on epäilemättä yksi maailman suurimmista rakennelmista ja ihmeistä. Harva kokemus vetää vertoja kävelylle Kiinan muurilla!
Päivän aikana vierailemme myös Pekingin luoteisosassa loisteliaassa Kesäpalatsissa. Tuhoutunutta palatsia rakennettiin uudelleen eri aikakausina ja nykyisin se kuvastaa lähinnä keisarien vallan viimeisiä päiviä 1900-luvun alussa, jolloin leskikuningatar Cixi hallitsi kulisseista. Hän viihtyi hyvin Kesäpalatsissa, joka järvineen ja paviljonkeineen oli kesähelteillä ihana pakopaikka.
Illalla sinulla on mahdollisuus lähteä tutustumaan värikkääseen Pekingin oopperaan eli jingjuun, jonka juuret ovat Pekingissä. Värikkäänä ja kovaäänisenä monine lyömäsoittimineen ja kimakoine lauluineen se on juuri sitä, mitä Pekingissä pitää kokea! Oopperailta on valinnainen, lisämaksullinen (Tema-opas ilmoittaa hinnan paikan päällä) retki, joka varataan oppaalta paikan päällä. Ooppera suljettiin pandemian aikana ja on edelleen suljettuna). Mahdollisesta muutoksesta ilmoitamme heti.
Päivä 4 – Taivaallisen rauhan aukio ja Kielletty kaupunki
Tänään tutustumme tarkemmin Pekingiin. Tämä ihmeellinen kaupunki on ollut maan pääkaupunkina yli 700 vuotta. Pekingin valtavasta asukasmäärästä (n. 20 miljoonaa) huolimatta kaupungin keskustassa on kylämäisiä piirteitä: perinteistä pekingiläisasutusta mataline taloineen ja sisäpihoineen modernien pilvenpiirtäjien keskellä. Näistä kortteleista muodostuu ruutukaava, jonka pääsuonena sykkii Pitkän Rauhan katu, Chang An.
Näemme tänään Taivaallisen rauhan aukion, jonka laidoilla on maan hallintorakennuksia, Suuri kansanpalatsi (Great Hall of the People) ja Mao Tse-tungin mausoleumi.
Taivaallisen rauhan aukion laidalla on myös Pekingin kenties suurin nähtävyys, Kielletty kaupunki. Tämä noin 72 hehtaarin kokoinen suorakulmainen alue palatseineen, paviljonkeineen ja puutarhoineen on kerrassaan vaikuttava näky. Sisemmässä Keisarillisessa palatsissa mielen saattaa kuitenkin vallata surumielisyys. Palatsi oli keisarin yksityisaluetta, "elinkautisvankila", jossa hän eli lukuisien jalkavaimojen, prinssien, eunukkien, pappien ja ministereiden ympäröimänä. Sanotaan, että pelkästään Kielletyn kaupungin ruokahuoltoon tarvittiin 5000–6000 kokkia!
Illalla saamme maistaa Pekingin-ankkaa, ruokalajia, jonka juuret ovat varhaisella 1200-luvulla. Kokki viipaloi ankan pöydän vieressä ja se maistuu parhaalta kevätsipulin, kurkun ja makean kastikkeen kanssa ohueen vehnälettuseen käärittynä.
Päivä 5 – Vapaapäivä Pekingissä
Koko päivä on varattu omatoimiselle tutustumiselle Pekingiin. Voit käydä vaikkapa kuuluisassa Silk Marketissa tai Mao Tse-tungin mausoleumissa. Vuokraa pikkurahalla taksi koko päiväksi tai tutustu kaupungin tavaratalojen runsaaseen tarjontaan.
Peking on tuttu kaupunki Tema-oppaallemme ja voit kysyä häneltä lisää vinkkejä ravintoloista ja ostospaikoista sekä kulttuuritarjonnasta.
Päivä 6 – Luotijunalla Xi'aniin ja kaupunkikierros
Tänään jätämme Pekingin ja matkaamme luotijunalla etelään (n. 5 h 40 min) Kiinan entiseen pääkaupunkiin Xi'aniin. Matkalla ohitamme uusia kaupunkeja ja vanhoja maanviljelysalueita. Xi'ania ympäröivät laaksot ovat Kiinan vanhimpia asuttuja alueita, jossa on jäänteitä jopa neoliittiselta aikakaudelta 6 000 vuotta eaa. Mahtavan Tang-dynastian aikana Xi'an laajeni miljoonan asukkaan keskukseksi, jonka vahvojen muurien sisäpuolella oli ruutuasemakaava. Se oli kukoistava, itäinen pääkaupunki Silkkitien varrella ja harva Kiinan kaupungeista voi ylpeillä yhtä rikkaalla arkeologisella perinnöllä. Kaupunkia rakennetaan ja modernisoidaan kiivaaseen tahtiin ja merkkejä ympäristöasioidenkin huomioimisesta alkaa näkyä.
Iltapäivällä nousemme 12 km pituiselle vanhalle kaupunginmuurille, joka on tarpeeksi leveä kaksikaistaiseen liikenteeseen. Se on yksi Kiinan parhaiten säilyneitä kaupunginmuureja.
Päivä 7 – Terrakotta-armeija ja Tang-tanssia
Qin Shihuangin hautaa vartioiva terrakotta-armeija kuuluu maailman merkittävimpiin arkeologisiin löytöihin. Se löydettiin sattumalta vuonna 1974 noin 30 km päästä Xi'anista. Qin Shihuangin sanotaan aloittaneen haudan rakentamisen hallitsijakautensa alussa noin vuonna 246 eaa. Työtä varten hän valitsi satojatuhansia työntekijöitä ja taiteilijoita, jotka valmistivat lähes 8 000 miehen vahvuisen "armeijan" luonnollisessa koossa (jotkut kenraalit ovat 1,95 m pitkiä).
Illalla on mahdollisuus lähteä seuraamaan unohtumatonta Tang-tanssiesitystä. Xi'ania hallinneista dynastioista oli Tang (v. 618–907) monella tavalla rikkain. Tang-musiikki ja -tanssi heijastavat sitä tyyntä ja tyylikästä kulttuuria, joka dynastian aikaan vallitsi. Retki varataan ja maksetaan paikan päällä Tema-oppaalta. Retken hinta on noin USD 50-60, riippuen muun muassa istuinpaikkkojen sijainnista.
Päivä 8 – Lento Xi'anista Guiliniin
Tänään lennämme (n. 2 h) etelämmäs Guanxin maakuntaan, joka on Kiinan köyhimpiä. Sen luonto on kuitenkin kaunis ja koskematon. Guilinia ympäröivää seutua pidetään Kiinan kauneimpiin kuuluvana. Kauan sitten vesi peitti tätä maisemaa ja merieläinten kalkkipitoiset kuoret ja luut kerääntyivät merenpohjalle paksuiksi kerroksiksi, jotka ajan myötä pakkautuivat ja kovettuivat kalkkikiveksi. Maan kohoaminen ja eroosio ovat myöhemmin synnyttäneet kalkkikivestä sen taianomaisen maiseman, jonka tänään näemme. Ilmasto Guilinin seudulla on subtrooppinen, joten kasvillisuus on runsasta. Vehreä maisema yhdistettynä sokeritopan muotoisiin, taianomaisiin vuorenhuippuihin on kiinalaista kansallismaisemaa parhaimmillaan ja sitä ovat monet eri aikakausien taiteilijat kuvanneet töissään.
Matkaamme bussilla lentoasemalta noin kahden tunnin matkan päähän Guilinin pohjoispuolelle – maisemaan, jonka maanviljely on muokannut vielä kiehtovammaksi. Vuori näyttää kauempaa katsottuna suurelta, kauniilta kotilolta: sen jyrkkiä rinteitä kiertävät terassien spiraalit. Vuoren nimi Long Ji tarkoittaa kuitenkin lohikäärmeen selkärankaa.
Tätä yötä varten et tarvitse kuin yöpymislaukun, mieluiten pienen selkärepun. Muut matkatavarat kuljetetaan suoraan Guilinin lentoasemalta tätä seuraavien kahden yön hotelliimme Guiliniin.
Hotelli, jonne majoitumme on viehättävä perhehotelli. Sisutuksessa on käytetty paljon puuta ja se, mikä voi yllättää, on hotellin baarin erinomainen olutvalikoima. Perillä Longjissa voit nauttia rauhasta ja kauniista luonnosta. Longji on yksi tämän matkan monista paikoista, jota muistelet varmasti lämmöllä monta kertaa matkan jälkeenkin.
Päivä 9 – Guilin
Aamiaisen jälkeen voit vielä käydä uudelleen "Lohikäärmeen selkärangan" riisiterasseilla. Maisema on vuodenajasta riippumatta luonnonkaunis. Toisiinsa liitetyt terassit vaihtavat väriään vuodenajan mukaan. Keväisin terassit täytetään vedellä ja näyttää siltä kuin vuorenrinteille olisi siroteltu peilejä. Kesällä rinteillä on aaltoina vihreän eri sävyjä ja syksyn tullen hallitsevat keltaisen sävyt, jotka riisinkorjuun jälkeen vaihtuvat kauniin kullanruskeaksi.
Kauniin luonnon lisäksi on Longji hyvä paikka tutustua Kiinan vähemmistökansojen monimuotoisuuteen. Täällä asuu erityisesti zhuang- ja yaoheimoja, joiden naiset pukeutuvat ainutlaatuisiin, värikkäisiin vaatteisiin. Joidenkin yao-naisten hiukset ovat uskomattoman pitkät.
Iltapäivällä majoitumme viehättävän Guilinin kaupungin keskustassa sijaitsevaan hotelliimme, josta sinun on helppo lähteä tutkimaan kaupungin kävelykatua ja jokivarren promenadia omin päin.
Päivä 10 – Laivaretki Li-joella
Yksi matkan kohokohdista on laivaretki Li-joella. Laivasta voi nähdä kylien naisia pyykillä, miehiä olkihatuissaan, vesipuhveleita, bambulauttoja ja sampaaneja (pieni jokivene). Maisemat ovat kuin suoraan kiinalaisista tussipiirustuksista. Noin 80 km pituinen laivaretki myötävirtaan päättyy pieneen Yangshuon kylään.
Yangshuon kulttuuria leimaa kaupungin yli 1400-vuotinen historia. Eri etniset vähemmistöt, kuten esimerkiksi yao, hui ja zhuang, rikastuttavat kulttuuria omilla perinnäistavoillaan. Yksi alueen erikoisuuksista on kukista valmistettu, makea Osmanthus-viini, joka muistuttaa länsimaisia jälkiruokaviinejä.
Iltapäivällä sinulla on omaa aikaa kuljeskella värikkäällä West Street -kadulla. Kadun varrella on nähtävissä sekä vanhaa alkuperäistä perinnettä että ulkomaisia vaikutteita, ja paikalliset asukkaat kutsuvatkin sitä "globaaliksi kyläksi". Myöhään iltapäivällä palaamme bussilla Guiliniin.
Päivä 11 – Lento Guilinista Shanghaihin ja kaupunkikierros
Tänään lennämme itärannikolle Shanghaihin. Kaupungilla on monta lempinimeä ja sitä kutsutaan mm. "Kiinan ikkunaksi maailmaan". Seuraavina päivinä tutustumme lähemmin kaupunkiin. Tänään suuntaamme ensin kävelylle Huangpu-joen viertä kulkevalle The Bund -rantabulevardille. Se on siirtomaa-ajan kuuluisa kävelykatu, ja vetää nykyisinkin puoleensa niin kaupunkilaisia kuin matkailijoita. Kadun varrella on vanha Shanghai Club, tullithuone Big Ching -kelloineen ja Peace-hotelli, jonka tunnistaa helposti vihreästä pyramidinmallisesta katosta. Jazz soi edelleen arvostetun hotellin baarissa.
Joen toisella puolella näkyy Shanghain uusin kaupunginosa Pudong, joka on täynnä kekseliästä, futuristista arkkitehtuuria 1990-luvulta eteen päin. Pudongista löytyy myös Kiinan ja koko maailman korkeimpiin kuuluvia rakennuksia. Kaikkien korkeimmalle kohoaa 632 m korkuinen Shanghai Tower. Kun pilvenpiirtäjien valot illalla sytytetään, on skyline näkemisen arvoinen.
Illalla lähdemme vielä yhteiselle kulinaariselle matkalle Yunnanin keittiöön. Maan lounaisosassa sijaitseva provinssi on kuuluisa rikkaasta kulttuuristaan ja luonnostaan. Yunnanissa asuu monia etnisiä vähemmistöjä, mikä heijastuu alueen ruokakulttuuriin. Yunnanin "fuusiokeittiötä" ei siksi luetakaan tavallisesti niihin neljään tai kahdeksaan ruokakulttuurin alueeseen, joihin maa tavallisesti jaetaan.
Päivä 12 – Yu Yuanin puutarha ja akrobaatteja
Omistamme tämän aamupäivän värikkäälle vanhalle Shanghaille ja kävelylle Yu Yuanin puutarhassa. Puutarhan rakennutti varakas mandariini Ming-dynastian aikaan. Olemme nyt kaupungin vanhoissa kortteleissa, jotka ovat kapeiden kujien, teehuoneiden, asuinhökkeleiden ja pikkukauppojen sekamelska.
Puutarhassa käynnin jälkeen sinulla on loppupäivä aikaa omille tutkimusretkille. Suosittelemme vierailua esimerkiksi French Concessionissa eli Taikang Lussa, jonka korttelien matalissa rakennuksissa, kujilla ja aukioilla on eurooppalaisia vaikutteita. Viehättävän arkkitehtuurin lisäksi alueella on monia valokuvagallerioita, pikkuputiikkeja, kahviloita ja ravintoloita.
Shanghain-oleskelun aikana tutustumme jonain päivänä mahdollisesti myös silkinvalmistukseen. Silkillä on ollut merkittävä rooli kaupungin historiassa, sillä se teki osaltaan Shanghaista nyky-Aasian muoti- ja trendikeskuksen. Juuri tällä hetkellä Shanghain lähistöllä sijaitsevat silkkitehtaat vasta availevat oviaan pandemian jälkeen. Teemme kuitenkin parhaamme, että pääsisimme tutustumaan kiinalaiseen silkkiin.
Päivän päätteeksi näemme vaikuttavan akrobatiashow'n, joka saa sinut pidättämään henkeäsi montakin kertaa.
Päivä 13 – Vapaapäivä Shanghaissa
Tänään sinulla on omaa aikaa tutustua Shanghaihin. Voit käydä vaikkapa ostoksilla kuuluisalla Nanjing-kadulla. Suosittelemme myös käyntiä tyylikkäässä Shanghai-museossa, jossa on esillä mm. hienoja posliiniastioita eri dynastioiden aikakausilta, tussipiirustuksia sekä pronssi- ja hopeaesineitä. Tai haluat ehkä pistäytyä päiväretkellä jossakin Shanghain laidalla sijaitsevista "Watertowneista". Tema-oppaalta saat lisää ajan tasalla olevia vinkkejä päivän ohjelman suunnittelua varten.
Illalla nautimme vielä yhdessä jäähyväispäivällisen, jonka aikana on mukava vielä kerrata matkan aikana yhdessä nähtyä ja koettua.
Päivä 14 – Kotiinpaluu
Kahden viikon kiertomatkamme Kiinassa on tullut päätökseensä ja on aika palata reittilennolla Shanghaista Helsinkiin.
Hyvä tietää
Matkan hintaan sisältyyReittilennot meno Helsinki – Peking ja paluu Shanghai – Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut, matkaohjelman mukaiset kuljetukset, retket, sisäänpääsymaksut, ateriat (maan sisäisten lentojen aikatauluista riippuen lounas voi olla myös lentoateria), ellei muuta mainita.
Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).
Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!
Lue tärkeää tietoa viisumista ja passista
Passin on oltava voimassa vähintään kuusi (6) kuukautta matkan päättymisen jälkeen ja siinä oltava kaksi tyhjää sivua. Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia Kiinaan.
Matkustajatiedot: Tarvitsemme lento- ja muita paikallisia varauksia varten kaikilta varauksen matkustajilta seuraavat tiedot: koko nimi (kuten passissa), syntymäaika, kansalaisuus sekä passin numero, myöntämispäivä ja viimeinen voimassaolopäivä. Ilmoita tiedot netissä Minun matkani -sivulla viimeistään viisi (5) viikkoa ennen lähtöä. Tiedot voi ilmoittaa myös sähköpostilla osoitteeseen info@temamatkat.fi.
Kiinaan saavuttaessa täytetään maahantulokaavake.
Pekingin Ooppera -retki
Kolmannen matkapäivän valinnainen, lisämaksullinen retki oopperaan (alkaen noin 40 e / hlö) varataan oppaalta ja maksetaan hänelle matkan alussa.
Valuutta
Kiinan juan (yuan, CNY).
Valuuttaa kannattaa vaihtaa jo kotimaassa ainakin ensimmäisiä matkapäiviä varten. Perillä vaihdat valuuttaa vaivattomimmin hotellien vaihtotoimistoissa. Ota matkakassa euroina (mieluiten 50 euron seteleinä, joiden vaihtaminen on helpointa) tai US-dollareina. Useimmat kansainväliset luottokortit käyvät maksuvälineenä hotelleissa sekä suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa.
Matkan hintaan sisältyvät ateriat on mainittu matkaohjelmassa, myös ruokajuomat yhteisillä aterioilla sisältyvät rajoitetusti (paikallinen olut, vesi ja virvoitusjuomat). Matkakassaa arvioidessasi muista, että Kiina on ostosparatiisi. Muista jättää tuliaisille tilaa pakatessasi matkalaukkua!
Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 350 CNY / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.
Ilmasto ja vaatetus
Kiinassa etäisyydet ovat suuret, niin myös tällä kiertomatkallamme. Sää vaihtelee jonkin verran pohjoisesta Pekingistä etelään Guiliniin. Koko Kiinan säähän vaikuttavat kuitenkin monsuunisateet, mutta tilastollisesti vuositasolla sateisinta on etelämpänä. Voidaan sanoa, että kesä suomalaisen mittapuun mukaan kestää noin huhtikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Kesällä ilmakosteus on korkea.
Tilastollisesti päivän ylin lämpötila on eri paikkakunnilla heinäkuussa 30 asteen paikkeilla, lokakuussa 18–26 asteen ja maalis–huhtikuussa 18–23 asteen välillä. Päivän alin lämpötila on tilastollisesti Pekingissä heinäkuussa 22 astetta ja loka- ja maalis–huhtikuussa 8 astetta, Guilinissa heinäkuussa 25 astetta ja loka- sekä maalis–huhtikuussa 11–16 asteen välillä ja Shanghaissa heinäkuussa 25 astetta, lokakuussa 15 astetta ja maalis–huhtikuussa 5–11 astetta.
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.
Ilmapiiri paremmissakin hotelleissa on suhteellisen epämuodollinen. Päivällä voi pukeutua vapaasti ja mukavasti. Muista, että olet melkein koko ajan liikkeellä. Mukavat, matalakorkoiset ja kumipohjaiset kengät ovat tärkeät (esim. Kiinan muurilla voi olla liukasta sateella ja sateen jälkeen).
Kesällä kannattaa pakata mukaan kevyitä puuvillavaatteita (hotellien pesulat toimivat hyvin ja nopeasti). Aikaisin keväällä ja syksyllä tarvitaan lämpimiäkin vaatteita, esim. villapuseroa ja takkia. Sateita voi esiintyä, joten sadetakki tai -viitta tai ainakin sateenvarjo ovat paikallaan.
Muuta
Bussit Kiinassa ovat hyvälaatuisia, mutta eivät aina yhtä mukavia kuin kotimaassa. Päiväohjelmaan sisältyvät bussimatkat ja kiertoajelut ovat kuitenkin suhteellisen lyhytkestoisia.
Huomaa, että Facebook ei toimi Kiinassa.
Kiinan sisäisillä lennoilla matkustajalla saa olla käsimatkatavarana vain yksi korkeintaan 5 kg painava laukku, jonka ulkomitat saavat olla enintään 55 x 40 x 20 cm ja ruumaan menevää kirjattavaa matkatavaraa saa useimmilla lennoilla olla 20 kg. Kiinan sisäisillä lennoilla ei saa käsimatkatavaroissa kuljettaa tupakansytyttimiä, magneetteja eikä alkoholia, virvoitusjuomia tai vettä ja ruumaankin menevissä matkalaukuissa vain avaamattomia pulloja! Nestemäisiä lääkkeitä voi kuljettaa käsimatkatavaroissa, mutta ne avataan ja tarkistetaan turvatarkastuksessa. Turvatarkastus on perusteellinen. Turvatarkastuksen jälkeen on mahdollisuus ostaa vettä, virvoitusjuomia ja taxfree-tuotteita. Matkalaukun on hyvä olla kestävää tekoa, sillä se joutuu koville lentojen vähemmän helläkätisessä käsittelyssä.
Finnairin reittilennoista voit lukea lisää: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.
Lue lisää Kiinasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.
Vinkit & Artikkelin alta löydät oppaamme Janne Variksen: Kiinan monet kasvot
Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.
Kirjallisuutta
Mo Yan: Seitsemän elämääni (Otava, 2013).
Jung Chang: Villijoutsenet. Kolmen kiinattaren tarina (Otava, 1993).
Qiu Xiaolong: Punaisen sankarittaren kuolema ja muita dekkareita.