Etelä Korea – Hiljaisen aamun maaPerinteiden, tekniikan ja nykykulttuurin kohtauspaikka
Päiväohjelma
2025
Päivä 1 – Suuri seikkailu alkaa
Matka kohti jännittävää Etelä-Koreaa alkaa.
Päivä 2 – Saapuminen Etelä-Koreaan ja Souliin
Tervetuloa Etelä-Koreaan ja Souliin. Tapaat Soulin lentoasemalla Tema-oppaan, joka toivottaa sinut tervetulleeksi jännittävään Etelä-Koreaan. Nyt on vuorossa bussikuljetus hotellillemme, jonne ajomatka on noin 70 km.
Soulissa asuu noin 12 miljoonaa ihmistä, mutta jos kaikki esikaupunkialueet lasketaan mukaan, tämän metropolin väkiluku nousee jopa noin 25 miljoonaan.
Vain muutamassa vuosikymmenessä Etelä-Korea on kokenut suuren muodonmuutoksen ja vakiinnuttanut asemansa niin elokuvan, television, teatterin, musiikin, muodin, muotoilun kuin taiteenkin saroilla. Maahan on kutsuttu myös maailman parhaimpia arkkitehtejä, joiden upeaa työn jälkeä saamme ihailla.
Erinomainen esimerkki tästä on merkittävä Dongdaemunin Design Plaza, jonka on suunnitellut uraauurtava arkkitehti Zaha Hadid. Se ei ole vain arkkitehtoninen mestariteos, vaan myös keskeinen paikka Soulissa, jossa niin luovuus kuin muotoilukin pääsevät upeasti oikeuksiinsa.
Huomionarvoista on myös, että upean Leeum Samsung Art -taidemuseon suunnitteluun ovat osallistuneet Rem Koolhaasin, Mario Bottan ja Jean Nouvelin kaltaiset tunnetut arkkitehdit.
Tämä vaikuttava panostus kulttuurisiin maamerkkeihin kertoo meille Etelä-Korean arkkitehtonisesta ja taiteellisesta kehityksestä ja osoittaa myös maan sitoutumista maailmanlaajuisten vaikutteiden integroimiseen ja luovan elämän edistämiseen. Matka Koreaan onkin matka tulevaisuuteen, jossa taiteella ja muotoilulla on keskeinen rooli niin maan identiteetin kuin kansainvälisen maineenkin muokkaamisessa.
Soulissa huippumuoti, moderni arkkitehtuuri, innovatiivinen teknologia ja leikkisä nuorisokulttuuri yhdistyvät mitä kiehtovimmilla tavalla maan rikkaaseen kulttuuriperintöön.
Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.
Päivä 3 – Kaupunkikierros Soulissa
Nautittuamme aamiaisen, tutustumme Souliin kattavan kaupunkikierroksen merkeissä.
Päivämme alkaa kävelemällä vaikuttavan Sinisen talon ohi. Soulissa sijaitseva Sininen talo, joka tunnetaan koreaksi nimellä Cheong Wa Dae, on Etelä-Korean presidentin virka-asunto ja hallinnollinen päämaja. Rakennuksella onkin merkittävä asema Etelä-Korean politiikassa ja historiassa.
Matkamme jatkuu edelleen Soulin vanhalle keisarilliselle aukiolle (aukio on suljettu tiistaisin) ja Kansalliseen kansanmuseoon. Gyeongbokin palatsialue, joka on sijainnut samalla paikalla majesteettisesti jo vuodesta 1395 lähtien, ei ole vain kaupungin merkittävä maamerkki, vaan myös elävä todiste alueen myrskyisästä historiasta viimeisten 600 vuoden ajalta. Palatsin mahtavuus ja arkkitehtoninen kauneus kertovat omalla kielellään kiehtovaa tarinaa Korean menneisyydestä.
Vuosien varrella Gyeongbokin palatsi on kärsinyt toistuvista japanilaisten hyökkäyksistä, ja vielä äskettäin, Korean sodan aikana 1950-1953, suuri osa sen alueesta tuhoutui. Näistä koettelemuksista huolimatta merkittävä osa palatsista, joka kattaa 40 hehtaaria, on palautettu entiseen loistoonsa. Tämä Korean valtakunnan sydän näyttääkin nyt juuri sellaiselta kuin sen oli alun perin tarkoitettukin näyttävän. Vaikuttavan entisöinnin ansiosta voimme kävellä kauniiden sisäpihojen läpi ja ihailla palatsin perinteistä arkkitehtuuria.
Seuraavaksi tutustumme Kansalliseen kansanperinnemuseoon, joka kertoo meille maan historiasta ja kulttuurista aina keisarilliselta ajalta vuoteen 1910, jolloin Korea joutui Japanin miehittämäksi. Museo kertoo meille korealaisesta kulttuurista ja elämäntavasta, lähinnä erilaisten mielenkiintoisten esineiden avulla. Ennen kuin jatkamme kaupunkikierrostamme, nautimme maukkaan lounaan viehättävässä ravintolassa.
Lounaan jälkeen jatkamme tutustumista Soulin historiaan ja rikkaaseen kulttuuriperintöön vierailemalla Gwanghwamunin aukiolla, Bukchon Hanok -kylässä ja Insadongin antiikkikadulla.
Kokemusrikkaan päivän jälkeen palaamme hotellillemme ja illalla nautimme yhteisen illallisen.
Päivä 4 – DMZ – Etelä- ja Pohjois-Korean välinen raja
Aamiaisen jälkeen matkaamme DMZ:lle (Dorasanin observatorio ja kolmas tunneli, suljettu maanantaisin). Dorasanin observatoriosta meillä on mahdollisuus nähdä Korean demilitarisoitu vyöhyke. Vuonna 1950 puhjennut Korean sota asetti Pohjois- ja Etelä-Korean vastakkain konfliktissa, johon tarvittiin kansainvälistä väliintuloa. Sota päättyi virallisesti aselepoon vuonna 1953, mutta virallista rauhansopimusta ei ole koskaan allekirjoitettu. Tämän seurauksena 38. leveyspiiri toimii aselepolinjana eikä virallisena rajana, joten Pohjois- ja Etelä-Korea ovat edelleen muodollisesti sodassa keskenään. Tästä historiallisesta tilanteesta huolimatta meidän ei kuitenkaan tarvitse olla huolissamme turvallisuudestamme matkan aikana, sillä meille kerrotaan perusteellisesti vierailumme aikana sovellettavista ohjeista ja rajoituksista.
Yhdistymissillalla asiakirjamme tarkastetaan ennen kuin siirrymme yhteen Pohjois-Korean 1960- ja 1970-luvuilla kaivamista maanalaisista tunneleista. Nämä Etelä-Korean löytämät tunnelit ovat muistutus Korean niemimaan monimutkaisesta poliittisesta tilanteesta.
Päivän aikana uppoudumme näihin historiallisiin tapahtumiin Korean sodan ajalta. Näin saamme syvällisemmän käsityksen Pohjois- ja Etelä-Korean välisille suhteille yhä tyypillisistä jännitteistä ja yhteisistä intresseistä.
Retkemme jälkeen maistelemme paikallisia herkkuja läheisessä ravintolassa, jolloin saamme esimakua aidosta korealaisesta ruokakulttuurista. Lounaan jälkeen päivämme jatkuu vierailulla Korean sotamuistomerkillä, joka on maan historiaa ja sankareita kunnioittava paikka.
Iltapäivän lähestyessä loppuaan palaamme hotellillemme rentoutumaan ja muistelemaan päivän mielenkiintoisia tapahtumia. Päivämme on ollut täynnä jännittäviä retkiä, mielenkiintoista historiaa ja herkullisia makuelämyksiä. Ilta on varattu omille tutkimusretkille Soulissa.
Päivä 5 – Perinteistä kulttuuria ja linnoitus
Tänään suuntaamme korealaiseen kansanperinnekylään, paikkaan, jossa perinteet ja kulttuuri kietoutuvat yhteen. Pääsemme kurkistamaan korealaiseen arkeen rakennusten ja perinteisten aktiviteettien kautta.
Nautittuamme maukkaan lounaan paikallisessa ravintolassa matkaamme Suwonhwaseongin linnoitukselle. Tämä vaikuttava linnoitus rakennettiin Joseon-dynastian ja kuningas Jeongjon aikana, kunnioittamaan ja suojelemaan hänen isänsä prinssi Sadon hautaa. Linnoitus on tunnettu sen edistyksellisestä arkkitehtuurista ja sotilaallisesta tehokkuudesta.
Suwonhwaseongin linnoitus on Unescon maailmanperintökohde, ja sitä pidetään yhtenä Etelä-Korean tärkeimmistä kulttuurisista kohteista. Päivän aikana myös meille tarjoutuu mahdollisuus tutustua tähän vaikuttavaan muuriin.
Kulttuuristen kokemusten ja erilaisten nähtävyyksien täyttämän päivän jälkeen palaamme hotellillemme. Illallisravintolan voit valita itse monien mahdollisuuksien joukosta. Kysy Tema-oppaan suosituksia!
Päivä 6 – Hyandai Goyang Motor, Design Plaza ja markkinahumua
Aamiaisen jälkeen otamme kurssin kohti Hyundai Goyangin moottoristudiota. Täällä tutustumme Hyundain moottoreiden kiehtovaan maailmaan ja niiden huipputeknologiaan.
Moottoristudiovierailumme jälkeen nautimme lounaan paikallisessa ravintolassa, jonka jälkeen matkamme jatkuu Dongdaemun Design Plaza -aukiolle.
Tämä moderni ja futuristinen rakennus on muotoilun ja muodin keskus. Vuonna 2014 valmistuneesta Design Plazasta on tullut Soulin symboli. Mikään muu kaupunki ei ole ollut yhtä kunnianhimoinen muotoilun ja muodin keskuksen luomisessa kuin Soul. Vaikuttava rakennus kattaa 85 000 neliömetriä, ja sen läheisyydessä on designkirjasto, muotifoorumi ja lukemattomia kauppoja ja putiikkeja.
Design Plazan on suunnitellut kansainvälisesti tunnustettu arkkitehti Zaha Hadid. Hänen suunnittelufilosofiaansa luonnehtivat usein pehmeät ja sujuvat muodot. Design Plazan tapauksessa hän toivoi, että rakennuksen ainutlaatuiset arkkitehtoniset piirteet innostaisivat Soulin asukkaita ajattelemaan enemmän tavanomaisesta poikkeavalla, innovatiivisella ja luovalla tavalla.
Zaha Hadid oli arkkitehtuurin edelläkävijä ja yksi maailman vaikutusvaltaisimmista naisarkkitehdeista. Hän sai uraauurtavasta työstään lukuisia palkintoja ja tunnustuksia ja jättikin pysyvän vaikutuksen arkkitehtuurin maailmaan.
Nyt suuntaamme Gwangjangin markkinoille. Gwangjangin markkinat, joiden historia ulottuu yli 100 vuoden päähän, ovat nykyään yhdet Korean arvostetuimmista perinteisistä markkinoista. Tarjolla on ”jokaiselle jotain”, kuten laadukasta silkkiä, vuodevaatteita, erilaisia käsitöitä ja matkamuistoja. Markkinoilta löytyy myös trendikkäiden korealaisten nuorten suosima vintage-vaateosasto.
Gwangjangin markkinoiden kohokohta useimmille on kuitenkin monet ruokakojut. Täällä voit tehdä todellisen kulinaarisen matkan niin korealaisen katuruoan kuin perinteistenkin ruokien parissa. Jännittävien kokemusten täyttämän päivän jälkeen palaamme hotellille. Ilta on varattu omille tutkimusretkille Soulissa.
Päivä 7 – Vapaapäivä Soulissa
Tämä päivän voit viettää haluamallasi tavalla värikkäässä Soulissa. Kysy vinkkejä Tema-oppaalta ja paikallisoppaalta.
Päivä 8 – Matka jatkuu Busaniin KTX-pikajunalla
KTX on vuonna 2004 käyttöön otettu suurnopeusjunajärjestelmä, joka on mullistanut matkustamisen Etelä-Koreassa. Junien nopeus voi olla jopa 300 km tunnissa, joten ne lyhentävät tehokkaasti kaupunkien välistä matka-aikaa. Etelä-Korean suurimpien kaupunkien Soulin ja Busanin välinen etäisyys on noin 325 kilometriä. KTX:llä matkustettaessa Soulin ja Busanin välinen matka taittuu noin 2,5-3 tunnissa riippuen junatyypistä ja pysähdysten määrästä.
Etelä-Korean kaakkoisrannikolla sijaitseva Busan on dynaaminen ja monipuolinen kaupunki, jossa yhdistyvät moderni kaupunkikehitys, rikas kulttuuriperintö ja luonnonkauneus. Kaupungilla on myös pitkä ja rikas historia. Silla-dynastian aikana kaupunki oli tärkeä kauppasatama käytäessä kauppaa Kiinan ja Japanin kanssa. Goryeo- ja Joseon-dynastioiden aikana Busan oli edelleen sekä merkittävä kauppakaupunki että myös tärkeä satamakaupunki. Korean sodan aikana kaupunki toimi YK:n joukkojen tukikohtana. Sodan jälkeen Busanissa ja koko Etelä-Koreassa elettiin jälleenrakentamisen ja teollistumisen aikaa.
Vierailemme Haedong Yonggungsa -temppelissä, jonka kaunis arkkitehtuuri ja rauhoittava tunnelma tekevät ainutlaatuisen vaikutuksen. Sen perusti Goryeo-dynastian aikana, vuonna 1376, Naong-niminen munkki. Temppeli tuhoutui japanilaisten miehityksen aikana, mutta se rakennettiin uudelleen 1930-luvulla.
Temppelissä on armon jumalattaren Avalokiteshvaran (Kwanseum Bosal) patsas, jonka uskotaan suojelevan heitä, jotka pyytävät häneltä suojelua. Temppeli on suosittu myös korealaisen uudenvuoden aikaan, jolloin ihmiset tulevat tänne katsomaan auringonnousua osana uudenvuoden rituaalejaan.
Temppelivierailun jälkeen suuntaamme Haeundae Beachille, joka on täydellinen paikka rentoutumiseen ja merellisestä ilmapiiristä nauttimiseen.
Myöhemmin päivällä vierailemme Busan Towerissa, josta käsin pääsemme ihailemaan kaupunkia.
Mielenkiintoisen retkipäivän jälkeen palaamme takaisin hotellillemme. Ilta on varattu omille tutkimusretkille Busanissa.
Päivä 9 – Luontoa ja kulttuuria Busanissa
Aloitamme päivän tutustumalla Gamcheonin Cultural Villageen, jonka värikkäät talot ja taideteokset luovat eloisan ilmapiirin. Kävelemme kapeilla kujilla ja saatamme tuntea kylälle ominaisen hyvin luovan energian. Gamcheon oli köyhä kylä Korean sodan aikana, mutta vuonna 2009 aloitettiin taideprojekti, jonka myötä alue muutettiin kulttuurikyläksi, ja siitä lähtien se on ollut yksi Busanin suosituimmista vierailukohteista.
Kulttuurisen kylävierailun jälkeen otamme kurssin kohti Igidae Cliffiä ja pääsemme nauttimaan luonnon kauneudesta ja vaikuttavista rannikkonäkymistä. Jyrkänteeltä saamme ihailla upeaa näkymää merelle. Nyt onkin aika rentoutua ja hengittää syvään raikasta meri-ilmaa.
Rentouttavan luontokokemuksen jälkeen nautimme päivän lounaan.
Päätämme päivän vierailemalla Oryukdo Skywalkilla, jossa kävelemme lasisia käytäviä pitkin ja saamme kokea henkeäsalpaavan panoraamanäkymän merelle ja sitä ympäröiville saarille. Tämä on ikimuistoinen päätös monipuoliselle päivällemme Busanissa.
Päivä 10 – Gyeongju
Nyt on aika jättää Busan ja aloitamme matkan kohti Gyeongjua, jonne ajomatka kestää noin 1,5–2 tuntia liikenteestä ja tieolosuhteista riippuen.
Gyeongju, joka tunnetaan myös nimellä "museo ilman muureja", on Korean todellinen historiallinen aarrekammio. Gyeongju on kaupunki, jolla on yli kahden tuhannen vuoden historia takanaan. Se oli mahtavan Silla-dynastian muinainen pääkaupunki, jolloin kaupunki kukoisti niin poliittisena, taloudellisena kuin kulttuurisenakin keskuksena.
Sillan valtakunnan ajanjakso ajoittuu vuodesta 57 ennen ajanlaskumme alkua aina vuoteen 935 ajanlaskumme jälkeen. Gyeongju on tänä päivänä yksi Etelä-Korean historiallisesti merkittävimmistä kaupungeista, jossa on runsaasti kulttuuriaarteita ja arkeologisia kohteita. Kaupungissa sijaitsevat Bulguksa-temppeli ja Seokguram-luola, jotka molemmat ovat Unescon maailmanperintökohteita ja kertovat meille Sillan kauden hienostuneesta buddhalaisesta taiteesta ja arkkitehtuurista. Gyeongjussa on myös suuri Daereungwonin hautausmaa, jonka vaikuttavista kuninkaallisista hautakummuista saa käsityksen muinaisen Sillan Kuningaskunnan hautauskäytännöstä ja seremonioista.
Matkamme jatkuu Cheomseongdaeen, joka on yksi maailman vanhimmista tähtitieteellisistä observatorioista. Tämän mielenkiintoisen päivän viimeinen vierailukohde on Anapjin pato, jota ympäröi historialliset rakennukset ja kaunis puutarha.
Kulttuurielämyksiä täynnä olevan päivän jälkeen palaamme hotelliimme Busaniin.
Päivä 11 – Vapaapäivä Busanissa
Tänään voit tutkia jännittävää Busania omin päin. Kysy lisää vinkkejä Tema-oppaalta.
Päivä 12 – Pikajuna takaisin Souliin
Aamiaisen jälkeen meitä odottaa junamatka takaisin pääkaupunkiin Souliin.
Saavuttuamme Souliin, vierailemme Gangnam Streetillä, jossa tutustumme kadun varrella sijaitseviin trendikkäisiin liikkeisiin ja kahviloihin. Halutessasi ehdit tehdä mielenkiintoisia ostoksia keskellä erittäin modernia ilmapiiriä.
"Gangnam Style" on myös eteläkorealaisen muusikon PSY:n K-pop-single, joka julkaistiin heinäkuussa 2012 osana hänen kuudetta studioalbumiaan. Kappaleesta ja erityisesti sen musiikkivideosta tuli maailmanlaajuinen sensaatio, joka tunnetaan energisestä musiikista, ikonisista tanssiliikkeistä ja humoristisista elementeistä. "Gangnam Style" viittaa erityisesti Soulin Gangnamin kaupunginosaan, joka on tunnettu ylellisestä, trendikkäästä elämäntyylistään. Kappaleessa kritisoidaan leikkisästi ihmisten pinnallisuuden ja statuksen tavoittelua.
Gangnam Style -musiikkivideosta tuli ensimmäinen YouTubessa miljardi katselukertaa saavuttanut video. Sen välitön ja ylivoimainen suosio auttoi levittämään korealaista popkulttuuria (K-pop) maailmanlaajuisesti. PSY:n "Gangnam Style" on siitä lähtien ollutkin kulttuurinen ilmiö ja tärkeä osa globaalin popkulttuurin historiaa.
Nähtyämme ja koettuamme Gangnam Streetin vierailemme kuuluisassa Starfieldin kirjastossa. Kirjaston rauhallisessa ympäristössä voimme rentoutua ja nauttia kirjoista taiteellisen ilmapiirin ympäröimänä.
Päivän aikana nautimme lounaan.
Matkamme jatkuu Lotte World Toweriin, joka on yksi Soulin merkittävimmistä maamerkeistä. Tästä vaikuttavasta pilvenpiirtäjästä avautuu upea näkymä yli kaupungin.
Illalla nautimme yhteisen matkanpäätösillallisen.
Päivä 13 – Kotimatka
Tänään on tullut aika sanoa hyvästit Etelä-Korealle ja Soulille. Lämpimästi tervetuloa uudelleen TEMAn jännittävään maailmaan.
Hyvä tietää
Matkan hintaan sisältyyEdestakainen reittilento Helsinki – Soul, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.
Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuiltamme varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelustamme).
Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain kiertomatkalle, myönnämme matkan hinnasta alennuksen.
Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!
Passi ja viisumi
Pohjoismaiden kansalaiselta ei vaadita viisumia Etelä-Koreaan, jos maassaolo ei ylitä 90 vuorokautta. Lentoyhtiötä varten vaaditaan kuitenkin täydelliset passitiedot. Huomioithan myös, että passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta Suomeen saapumisen jälkeen.
Valuutta
Etelä-Korean rahayksikkö on won (KRW). Woneja kannattaa vaihtaa jonkin veran jo Suomessa. Matkalle kannattaa ottaa mukaan sekä woneja ja euroja. Etelä-Koreassa yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineenä hotelleissa, suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa. Markkinoilla, pienemmissä kaupoissa ja ravintoloihin on hyvä olla mukana käteistä rahaa. Soulissa ja Busanissa on pankkiautomaatteja ja niistä voi nostaa rahaa luottokortilla.
Suosittuja ostoksia Etelä-Koreassa ovat muun muassa kosmetiikka, uusimpien trendien mukaiset vaatteet, elektroniikka ja perinteiset paikalliset käsityöt.
Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemmekin, että varaat noin 60 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa on kulloinkin sopiva.
Ilmasto ja vaatetus
Etelä-Koreassa on lauhkea ilmasto ja neljä vuodenaikaa. Talvet ovat pitkiä, kylmiä ja kuivia ja luntakin saattaa sataa, kun taas kesät ovat lyhyitä, kuumia ja kosteita, erityisesti maan eteläosissa. Eniten sataa huhtikuun lopun ja syyskuun välisenä aikana johtuen Tyynen valtameren monsuunituulista. Kevät ja syksy ovat miellyttäviä ajankohtia matkustaa Etelä-Koreaan. Eri vuodenaikoina voi kokea erilaisia luontoelämyksiä, kuten kirsikankukkia keväällä ja värikkäitä lehtiä syksyllä. Kesän sadekausi voi kuitenkin aiheuttaa tulvia ja maanvyöryjä. Yleisesti ottaen lauhkea ilmasto mahdollistaa monipuoliset ja nautinnolliset ulkoilma-aktiviteetit ympäri vuoden.
Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä (esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.
Muuta hyödyllistä tietoa matkan varrelle
Suosittelemme, että otat mukaan myös "tavallisen matka-apteekin" oireissa. Muistathan pitää huolta myös käsihygieniasta. Apteeekissa käynti ennen matkaa on siis suositetavaa.
Matkalla on paljon mielenkiintoista valokuvattavaa, mutta muutama seikka kannattaa pitää mielessä. Lentokentillä ja rautatieasemilla ei saa valokuvata ilman lupaa. Myöskään poliiseja ja sotilaita ei saa valokuvata.
Pohjois-Korean rajan läheisyydessä sijaitsevilla alueilla, erityisesti demilitarisoidulla vyöhykkeellä (DMZ), on hyvin tiukat valokuvausrajoitukset.
Tema-opas kertoo mielellään valokuvaukseen liittyvistä rajotuksista ja yksityiskohdista enemmän.
Muistathan ottaa adapterin mukaan matkalle!
Lue lisää Etelä-Koreasta, passi- ja viisumiasioista ja matkailuterveydestä
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista löydät kotisivujemme Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.