Kiertomatka monikulttuurisessa IndonesiassaSumatra, Jaava, Bali - ja värikäs KL
Päiväohjelma
2024
Päivä 1 – Suuri seikkailu alkaaLentomatka Helsingistä Kuala Lumpuriin.
Päivä 2 – Saapuminen Malesian pääkaupunkiin Kuala Lumpuriin
Lento laskeutuu Kuala Lumpurin uudenaikaiselle lentokentälle, jossa Tema-opas on vastassa.
Lähdemme lentoasemalta bussilla kohti Kuala Lumpurin (lyhyesti KL) keskustaa ja hotellia, jossa vietämme matkan ensimmäiset kaksi yötä. KL on eloisa kaupunki, jolla on rikas ja värikäs historia, ja siihen onkin helppo ihastua. Kuala Lumpur on myös yksi Kaakkois-Aasian jännittävimmistä kaupungeista. 1800-luvun maahanmuuttoaallosta seurasi kaupungin nopea vaurastuminen, joka perustui lähinnä tina- ja kumikauppaan. Trooppiset puistot, näyttävä islamilainen arkkitehtuuri, värikäs katuelämä, monet katukeittiöt ja niiden herkulliset tuoksut tekevät kaupungista ainutlaatuisen.
Päivä 3 – Kaupunkikierros Kuala Lumpurissa
Tämän päivän aikana tutustumme Kuala Lumpurin tärkeimpiin nähtävyyksiin kaupunkikierroksen merkeissä.
Kaupunkikierroksemme aikana näemme muun muassa Petronas Twin Towersin pilvenpiirtäjät ja malaijien tärkeimmän maamerkin Dataran Merdekan eli Itsenäisyyden aukion, jolla itsenäisen Malesian oma lippu nostettiin ensi kertaa salkoon 31. elokuuta 1957.
Petronas-tornien rakentaminen alkoi vuonna 1993, ja ne valmistuivat vuonna 1998. Tornit on nimetty malesialaisen energiayhtiön Petronasin mukaan. Argentiinalaisen arkkitehdin Cesar Pellin suunnittelemat Petronas-tornit olivat rakentamisajankohtana todellinen insinööritaidon saavutus. Torneissa on 88 kerrosta ja korkeutta niillä on kokonaista 452 metriä. Valmistuessaan ne olivat maailman korkeimmat rakennukset ja ne säilyttivätkin tämän tittelin aina vuoteen 2004 asti.
Näemme myös vaikuttavan kansallismonumentin, joka tunnetaan malaijiksi nimellä Tugu Negara. Se on pystytetty kunnioittamaan niiden muistoa, jotka taistelivat ja uhrasivat henkensä Malesian vapauden ja itsenäisyyden puolesta.
Modernin Kuala Lumpurin arkkitehtuuri on saanut paljon vaikutteita länsi-intialaisesta arkkitehtuurista. Kaupungin historia ja malaijien arki ovat kuitenkin lähes käsin kosketeltavissa, intialaista ja kiinalaista kulttuuria unohtamatta.
Iltapäivä ja ilta on varattu omille tutkimusretkille. Kaupunki on tunnettu sen monista erinomaisista niin ravintoloista kuin katukeittiöistäkin. Illallisvalinta voikin olla vaikea koska tarjolla on sekä kiinalaista, intialaista että perinteisen malesialaisen keittiön herkkuja.
Päivä 4 – Medan ja Pohjois-Sumatra
Nyt on aika jättää KL ja otamme kurssin kohti Pohjois-Sumatraa. Noin tunnin pituinen lento vie meidät salmen yli Pohjois-Sumatraan ja Medaniin. Medanin kaupunki tunnettiin aikoinaan Sumatran ikiomana Pariisina ja eri kulttuurien sulatusuunina. Saavuttuamme perille tutustumme kaupunkiin lähemmin.
Kaupungin vanhempi arkkitehtuuri ja historialliset maamerkit yhdessä luovat viehättävän romanttisen tunnelman. Kaupungin maamerkkeihin lukeutuvat suuri moskeija, vanha sulttaanin palatsi, joka tunnetaan myös nimellä Maimoonin palatsi, sekä historialliset Hakka-kiinalaisten asuinalueet, kuten 1700-luvulla rakennettu Tjong A Fie -kartano.
Kaupunkikierroksen jälkeen jatkamme kohti Bukit Lawangia, josta aloitamme retkemme Gunung Leuser -kansallispuistoon ja jännittävään sademetsään. Yksinkertaiselle, mutta viehättävälle majapaikallemme saavumme Bohorok-joen yli kulkevan puisen riippusillan yli. Bohorokin Environmental Education Centre on aktiivisesti mukana uhanalaisen lajin, Sumatran orangin, suojelussa.
Gunung Leuserin kansallispuisto on Unescon tärkeä kohde poikkeuksellisen biologisen monimuotoisuutensa, ekologisen merkityksensä, uhanalaisten lajien ja niiden elinympäristöjen suojelun sekä kulttuuriperinnön vuoksi. Unesco auttaa osaltaan suojelemaan ja edistämään tätä arvokasta luonnonvaraa.
Päivä 5 – Bukit Lawang ja vaellus
Kävelemme alueen osaavan metsänvartijan kanssa läpi kumipuuviljelmien ja sademetsän nähdäksemme lehtiapinoita, makakeja ja orankeja. Patikkamme kestää kolmisen tuntia, jonka jälkeen näemme orankeja niiden luonnollisissa maisemissa. Tämän sanotaan olevan yksi maailman parhaimmista paikoista nähdä orankeja niiden luonnollisessa ympäristössä. Mikäli et halua osallistua päivän vaellukselle, on mahdollista jäädä majapaikkaan ja nauttia siitä ja sen ympäristöstä.
Päivä 6 – Jaava ja Yogyakarta
Jaava on Indonesian kulttuurinen sydän ja samalla maan väkirikkain saari. Maantieteellisesti olemme nyt Sumatran ja Malesian kaakkoispuolella, Kalimantanin eteläpuolella ja Balin länsipuolella.
Jaava tunnetaan aktiivisista tulivuoristaan, joita siellä on 121, tunnetuimpia ovat Merapi- ja Bromo-vuoret. Saaren uskonnollinen historia on hyvin rikasta, siihen ovat vaikuttaneet sekä buddhalaisuus että hindulaisuus. Yogyakartan kaupungissa, joka usein lausutaan vain Jogja, on lukemattomia kulttuurisia aarteita. Kokemusrikkaan päivän jälkeen majoitumme Magelangissa sijaitsevaan hotelliin, Borobudurin maailmanperintökohteen läheisyyteen.
Päivä 7 – Auringonnousu Borobudurissa ja Yogyakarta
Herättyäsi aamulla sinulla on mahdollisuus nauttia kauniista auringonnoususta hotellin terassilla, jolta avautuu ainutlaatuinen näkymä Unescon maailmanperintökohteeseen kuuluvalle Borobudurille.
Vaikuttava Borobudur rakennettiin Sailendra-dynastian aikana 7.-8. vuosisadalla. Temppeli rakennettiin miljoonista kivilohkareista, ja sen valmistuminen kesti arviolta noin 75 vuotta. Borobudur on suunniteltu suureksi pyramidin kaltaiseksi rakennelmaksi, jossa on yhdeksän tasannetta. Sen huipulta löytyy arvostettu Stupa.
Temppeli rakennettiin buddhalaisten palvonta- ja pyhiinvaelluspaikaksi. Temppelin seinien korkokuvataulut kuvailevat kohtauksia Buddhan elämästä ja buddhalaisesta kosmologiasta. Muistomerkki symboloi buddhalaisuuden merkittävimpiä käsitteitä, kuten karmaa, uudelleensyntymistä ja nirvanaa.
Vuosisatojen kuluessa Borobuduria on valitettavasti laiminlyöty ja se on kärsinyt tulivuorenpurkauksista ja myös luonnollisesta rappeutumisesta. Sir Stamford Raffles löysi temppelin uudelleen 1800-luvulla, ja restaurointitöihin ryhdyttiinkin heti sen säilyttämiseksi ja suojelemiseksi. Laajimmat restaurointityöt tehtiin vuosina 1975-1982 Unescon ja Indonesian hallituksen taloudellisella tuella.
Matkamme jatkuu kohti Yogyakartaa ja matkalla vierailemme Candi Sarin perinteisessä kylässä, jossa tutustumme lähemmin perinteiseen jaavalaiseen yhteiskuntaan. Hotellimme sijaitsee Yogyakartan keskustassa.
Päivä 8 – Kaupunkikierros Yogyakartassa ja Prambanan
Kulttuurisesti mielenkiintoisen päivän aikana vierailemme sulttaanin palatsissa, Kraton Ngayogyakartassa, joka on Yogyakartan sulttaanikunnan kotipaikka. Sen rikas historia ulottuu 1700-luvulle saakka. Se rakennettiin sulttaanin vallan symboliksi, ja näin ollen se onkin tärkeä osa alueen kulttuuria ja poliittista perintöä.
Palatsi on rakennettu korkeiden muurien sisäpuolelle, josta löytyy paviljonkeja, sisäpihoja ja puutarhoja. Sen arkkitehtuurissa yhdistyvät niin perinteiset jaavalaiset kuin islamilaisetkin elementit, ja se kuvastaa mitä parhaimmalla tavalla jaavalaista kuninkaallista kulttuuria.
Kraton Ngayogyakarta toimii edelleen Yogyakartan sulttaanin ja hänen perheensä virallisena asuinpaikkana.
Tamansarin vesilinna rakennettiin 1700-luvulla Yogyakartan sulttaanin kuninkaalliseksi puutarhaksi ja virkistysalueeksi. Se oli salainen paikka sulttaanin yksityisille huveille, kuten kylpemiselle ja meditaatiolle. Myös sulttaanin hovin väki pääsi nauttimaan Tamansarista.
Päivän aikana vierailemme myös batiikkipajassa ja näemme toisen vaikuttavan maailmanperintökohteen, Prambananin. Prambanania rakennettiin 800-luvulla mahtavan Mataran valtakunnan aikana. Se oli kunnianosoitus hindujumalille, erityisesti Shivalle, ja sitä pidetäänkin hindulaisen arkkitehtuurin ja kuvanveiston mestariteoksena.
Sen merkittävin rakennus on Rara Jonggrang, yhdeksän kerrosta korkea keskustemppeli, jossa on yli 200 hindujumalan ja -jumalattaren veistosta. Rara Jonggrangin ympärillä on pienempiä temppeleitä ja pyhäkköjä, jotka on omistettu muille jumalille.
Päivä 9 – Junamatka ja retki Bromon tulivuorelle
Tänään teemme junamatkan maaseudulla halki Jaavan kumpuilevien riisipeltojen, jotka hohtavat vihreän ja keltaisen eri sävyissä vuodenajasta riippuen. Matkamme määränpää on tänään yhä aktiivinen Itä-Jaavalla sijaitseva Bromon tulivuori, joka tunnetaan myös nimellä Gunung Bromo. Se kuuluu Bromo Tengger Semerun kansallispuistoon ja on yksi maan tunnetuimmista tulivuorista.
Bromon tulivuori kohoaa noin 2 329 metrin korkeuteen, ja se on yksi monista tulivuorista, jotka muodostavat yhdessä massiivisen Tenggerin kalderan. Kalderan halkaisija on noin kymmenen kilometriä, ja sitä ympäröivät vaikuttavat kallioseinämät. Kalderan sisällä on useita tulivuoria, joista Bromo on merkittävin. Bromon tulivuori on tunnettu upeista auringonnousuistaan. Toivottavasti onni on puolellamme säänkin suhteen ja pääsemme nauttimaan tästä kuuluisasta auringonnoususta. Hotelliin sisäänkirjoittautumisen jälkeen meitä odottaa retki tulivuorelle.
Päivä 10 – Bali, tuhansien jumalten saari
Nyt on tullut jälleen aika vaihtaa ympäristöä. Tänään matkaamme tuhansien jumalten saarelle – tervetuloa Balin paratiisisaarelle.
Indonesian helmellä, Balin saarella on monta lempinimeä. Yksi niistä on "rakkauden saari" ja tätä kaunista, vihreää ja vieraanvaraista saarta onkin helppo rakastaa. Taiteilijat ja runoilijat ovat jo vuosisatojen ajan kutsuneet Balia "maailman aamunkoitoksi" ja maanpäälliseksi paratiisiksi – ehkäpä paikallisväestön kauneuden ja viehättävien tapojen vuoksi. Tai ehkä yhtenä syynä on luonto: ne kaikki vihreän vivahteet, joita eurooppalaiset kävijät eivät uskoneet olevan edes olemassa, sademetsän äänet ja väriloisto, koskemattomat hiekkarannat ja vehreät niityt. Ilta on varattu omille tutkimusretkille.
Päivä 11 – Retki Ubudissa ja kyläläisten arkea
Aloitamme päivän tutustumalla Tabananissa sijaitsevaan Margan alueeseen. Täällä pääsemme seuraamaan balilaisten mielenkiintoista arkea, kuten uhrilahjojen tekemistä ja kookosöljyn valmistusta.
Tämän jälkeen on vuorossa noin 20 minuutin helpohko kävely riisipelloille, ohitamme kahviviljelmän ja ylitämme bambusiltoja trooppisessa metsässä. Täällä opimme lisää ikivanhasta balilaisesta kastelujärjestelmästä sekä siitä, miten riisiä kynnetään ja istutetaan.
Vaihtoehtoisesti voit nauttia aamupäivästä seuraamalla riisinviljelijöitä työssään, ihailemalla luonnon kauneutta ja maistelemalla tuoreita kookospähkinöitä tai paikallisia maukkaita hedelmiä.
Pysähdymme ihailemaan Taman Ayunin kuninkaallista temppeliä Mengwissä. Temppeli voi ylpeillä upealla perinteisellä arkkitehtuurillaan, sisäpihoillaan sekä suurilla puutarhoillaan lootus- ja kalalammikkoineen. Päivän aikana syömme perinteisen balilaisen lounaan ja iltapäivällä palaamme takaisin hotellillemme.
Päivä 12 – Snorklausta ja uintia
Aamiaisen jälkeen suuntaamme Sanurin satamaan, josta matkamme jatkuu pikaveneellä Nusa Lembonganiin. Nusa Lembongan kaunis saari sijaitsee Balin kaakkoisrannikolla. Se on tunnettu valkoisista hiekkarannoistaan, turkoosista vedestään ja rennosta ilmapiiristään. Päiväretken aikana snorklaamme Crystal Bayssä ja Gamat Bayssä. Snorklauksen jälkeen on vuorossa maittava lounas. Nautittuamme lounaan palaamme satamaan ja takaisin hotellille. Illalla on vuorossa yhteinen matkanpäätösillallinen.
Päivä 13 – Kotimatka
Nyt on tullut aika sanoa hyvästit Indonesialle ja Balille, ainakin tällä kertaa.
Päivä 14 – Saapuminen Helsinkiin
Saapuminen Helsinkiin. Haluammekin kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi tervetuloa uudelleen TEMAn mielenkiintoiseen maailmaan.
Hyvä tietää
Matkan hintaan sisältyyEdestakainen reittilento meno Helsinki – Kuala Lumpur ja Denpasar (Bali) – Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.
Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuiltamme varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).
Huom!
Muista tarkistaa ajoissa passisi voimassaoloaika, lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi.
Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!
Valuutta
Indonesian rupia (IDR).
Rupioita on mahdollista vaihtaa Suomessa ennen matkaa, vaikka kurssi ei välttämättä ole paras. US-dollarit ja eurot käyvät maksuvälineenä hotelleissa, useimmissa suuremmissa liikkeissä ja ravintoloissa.
Ota mukaan euroja tai US-dollareita (osa mielellään arvoltaan pieniä seteleitä ja osa suurempina, joilla saa paremman vaihtokurssin paikan päällä). Tavallisimmat luottokortit hyväksytään maksuvälineenä melko yleisesti Indonesiassa ja niillä voi nostaa rahaa pankkiautomaateista. Pidä hyvää huolta luottokortistasi ja ole tarkka maksaessasi kortilla!
Juomaraha
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 75 USD / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.
Ilmasto ja vaatetus
Indonesian ilmasto on trooppinen. Sateita esiintyy pääasiassa marraskuusta maaliskuuhun. Toukokuusta syyskuuhun ovat sademäärät alhaisempia. Marraskuussa ja maaliskuussa sateet esiintyvät rankkoina, mutta lyhyinä iltapäiväkuuroina. Joulu- ja tammikuussa voi sataa yhtäjaksoisemmin. Maaliskuussa keskimääräinen päivän ylin lämpötila on tilastojen mukaan noin 30 astetta ja alin noin 25 astetta.
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.
Vilpoiset, ilmavat vaatteet ovat tällä matkalla käytännöllisimmät. Kannattaa suosia pitkähihaisia kevyitä puseroita, joilla on helppo suojata käsivarsia auringolta ja hyönteisten pistoilta. Mukaan kannattaa pakata myös kevyt sadetakki tai -viitta. Muista uima-asu!
Muuta
Tietyt Kaakkois-Aasiassa vietettävät juhlapyhät, erityisesti kiinalainen uusi vuosi, Ramadanin päättyessä vietettävä Idul Fitri ja Nyepi eli balilainen uusi vuosi voivat aiheuttaa muutoksia päiväohjelmaan silloin kun ne sattuvat matkan ajankohtaan.
Lue lisää Indonesiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.
Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.