Japani – Tokiosta Hiroshimaanmatka halki Auringon valtakunnan
Päiväohjelma
2024-2025
Päivä 1 - Matka kohti Nousevan auringon maata alkaa
Reittilento lähtee Helsingistä kohti Tokiota ja Naritan kansainvälistä lentokenttää. Suuri seikkailu Japanissa voi alkaa!
Päivä 2 - Tokio
Lento saapuu Tokioon, jossa vietämme matkan ensimmäiset kolme yötä. TEMA-opas on lentoasemalla vastassa. Lentoasemalta siirrymme bussilla yhdessä Shinjukun kaupunginosaan, jossa pääsemme tutustumaan ensimmäisen kerran japanilaiseen keittiöön lounaan merkeissä.
Lounaan jälkeen tutustumme Kenzo Tangen suunnitteleman futuristisen kaupungintalon observatoriossa. Kaupungintalo näyttää goottilaisen katedraalin ja tietokonesirun yhdistelmältä ja sieltä johdetaan ja hallitaan Tokiota.
Kirkkaalla säällä observatoriosta on upea näköala yli Tokion Manhattanin. Shinjuku, alue jossa kaupungintalo sijaitsee, innoitti ohjaaja Ridley Scotin tekemään sellaiset elokuvat kuin "Black Rain" ja "Bladerunner".
Iltapäivällä saavumme hotellillemme Tokiossa, jonne majoitumme kolmeksi seuraavaksi yöksi. Loppupäivä on omaa aikaa ja voit kysyä TEMA-oppaalta vinkkejä päivän ohjelmaksi
Päivä 3 - Kaupunkikierros jännittävässä Tokiossa
Tänään tutustumme yhdessä Tokioon käyttämällä julkisia kulkuneuvoja. Tokio on valtava, moni-ilmeinen suurkaupunki monikerroksisine moottoriteineen ja kuhisevine ihmismassoineen matkalla töihin ja kotiin. Siellä on kuitenkin myös isoja puistoja, joiden tiheiden lehvästöjen suojissa saattaa uinua vanhoja pyhäkköjä.
Aloitamme päivän tutustumalla Tsukijin kalamarkkinoihin, joiden sanotaan olevan maailman suurimmat kalamarkkinat. Markkinoiden lukuisilla kujilla ei myydä ainoastaan tuoretta kalaa, vaan muun muassa kuivattua merilevää, värikkäitä annoksia naposteltavaksi ja keittiöön sopivia tarvikkeita, kuten keittiöveitsiä ja posliinia.
Asakusassa on tallessa jotain vanhan Edon tunnelmasta (Tokiota kutsuttiin Edoksi vuoteen 1868 saakka). Asakusa oli aiemmin kabukiteattereineen ja geishataloineen kaupungin suosituin huvittelualue. Yksi alueen kohokohdista on Kannonin temppeli ja sen viisikerroksinen pagodi sekä Nakamise-arkadi putiikkeineen, joissa myydään kaikkea mahdollista kimonoista riisikakkuihin.
Kaupunkikierroksen päätteeksi käymme ihmettelemässä Ginzan valtavia tavarataloja ja kiehtovaa ihmisvilinää. Ginzassa kuljeskelu on 1800-luvulta alkaen ollut käsite ja alue on noussut uuteen suosioon ostovoimaisten japanilaisten keskuudessa. Ginzassa sijaitsevat muun muassa Nissanin ja Sonyn pääkonttorit.
Päivän ohjelma voidaan toteuttaa eri järjestyksessä riippuen siitä, missä hotellissa asumme.
Päivä 4 - Vapaapäivä värikkäässä Tokiossa
Tänään sinulla on koko päivä omaa aikaa tutkia tätä metropolia, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa. Ohessa vinkiksi muutamia tutustumiskohteita ja oppaalta voit kysyä lisää vinkkejä omien mielenkiinnonkohteidesi mukaan.
Yksi Tokion suosituista alueista on Uenon puisto, jossa on joitain mielenkiintoisia museoita, kuten esimerkiksi Tokion kansallismuseo ja Tokion kansallinen länsimaisen taiteen museo. Keväällä puistoon tullaan katsomaan kirsikkapuiden kukintaa.
Matkaa keisarilliselle palatsille, jonka ympärillä on mahtava vallihauta. Palatsissa asuu keisari Akihito vaimonsa keisarinna Michikon kanssa. Suosittelemme myös vierailua keisari Meijin (1867–1912) muistoksi rakennetussa pyhäkössä. Keisari Meijin roolia Japanin kehityksessä suljetusta feodaaliyhteiskunnasta moderniksi kansakunnaksi pidetään keskeisenä.
Tekniikasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Akibaran kaupunginosaan. Chuo-dori-pääkadun varrelta löytyvät kaikki viimeisimmät uutuudet elektroniikan ja digitaalisen tekniikan saralta.
Nuorekkaiden ja trenditietoisten Tokio puolestaan on Shibuya, jossa voi shoppailla ja huvitella myöhään yöhön.
Kysy Tema-oppaalta lisää vinkkejä vapaapäiväksi!
Päivä 5 - Matka luotijunalla ja yö ryokanissa
Matkustamme Japanin kuuluisalla luotijunalla Shinkansenilla Nagoyaan, jossa vaihdamme paikallisjunaan ja suuntaamme kohti vuoristossa sijaitsevaa Takayamaa. Matkaa ylös vuoristoon jokia myötäillen ja teeviljelmien halki pidetään yhtenä Japanin kauneimmista junamatkoista. Takayama sijaitsee keskellä Japanin vuoristomaisemia. Seudulla elettiin aivan viime vuosikymmeniin asti suuri osa vuotta melko eristyksissä muusta maailmasta, minkä vuoksi vanhat käsityöperinteet ovat säilyneet.
Käymme kaupunkikierroksen aikana museossa, jossa säilytetään Takayaman tärkeintä aarretta: useita satoja vuosia vanhoja kulkuevaunuja, jotka otetaan ulos kaupungin suositun festivaalin aikaan. Käymme myös Takayama Jinyassa, jonka kaltaisia rakennuksia ei ole Japanissa enää muita jäljellä. Takayama Jinya toimi shogun-vallan kukoistuskautena Hidan alueen hallinnon keskuksena.
Majoitumme yöksi perinteiseen japanilaiseen majataloon, ryokaniin, jossa saamme myös maistaa japanilaista haute-cuisinea: kayseki ryoria. Sen monet pikkuannokset asetetaan esille erityisen esteettisesti, eivätkä ne tunnu koskaan loppuvan.
Huom! Takayamaan ja Kanazavaan otetaan mukaan vain reppu tai käsimatkatavaran kokoinen laukku kahdeksi yöksi. Suuret matkalakut kuljetetaan jo hotellillemme Kiotoon.
Päivä 6 - Shirakawagon "satukylä"
Matkaamme bussilla paikoin erittäin kauniissa maisemissa alas kohti Japanin länsirannikkoa. Erityisesti myöhään syksyllä luonto esittelee upeaa, syksyistä väriloistoaan, jota japanilaiset itse juhlivat yhtä lailla kuin kirsikanpuiden kukintaa keväällä. Reitti kulkee ohi Shirakawagon sadunomaisen kylän, jonka jyrkästi viettävillä olkikatoilla varustetut talot on rakennettu perinteiseen gassho-zukuri -tyyliin. Rakennustyylin taustalla ovat vuoristoseudun erittäin runsaslumiset talvet.
Myöhemmin iltapäivällä saavumme Kanazawaan, jossa vietämme seuraavan yön. Illalla voit tehdä omin päin kävelyretken Kanazawan uudelle, vaikuttavalle rautatieasemalle, jossa on uskomaton vesikello ja jonka sisäänkäynnin edessä seisoo suuri japanilainen portti. Kuten niin monet muutkin rautatieasemat Japanissa on tämäkin samalla ostoskeskus, joka on täynnä erilaisia liikkeitä ja ravintoloita.
Päivä 7 - Samuraita ja geishoja
Satoisien riisiviljelmien keskellä sijaitsevasta Kanazawasta kehittyi 1600–1800-luvuilla vauraan ja kaukonäköisen Maedan perheen johdolla merkittävä kaupunki. Kulttuuria tuettiin ja kaupunkiin rakennettiin paljon ylellisiä rakennuksia, joista monet ovat säilyneet.
Nagamachin samuraikortteleiden kadut ovat tyypillisen kapeita ja sokkeloisia. Poikkeamme vierailulle Nomuran samuraiperheen kotiin, jossa on kaunis, pieni puutarha. Asanogawajoen rannalla on alue, jossa geisha-perinne ja vanhanajan tunnelma on säilynyt. Tutustumme geishojen mielenkiintoiseen arkeen "okyiassa", joka on iltaisin yhä käytössä ja toimii päivisin museona.
Kanazawan ehdottomasti tärkein nähtävyys on kuitenkin Kenroku-en, yksi Japanin kolmesta kauneimmasta maisemapuistosta. Puisto täyttää kaikki kuusi hienoille puistoille asetettua vaatimusta: avaruus, juhlallisuus, yksityiskohtainen sommittelu, vilpoisuus (veden läheisyys), ikä sekä houkutteleva ulkonäkö.
Iltapäivällä kävelemme rautatieasemalle, josta matka jatkuu junalla Kiotoon. Vietämme Kiotossa matkan seuraavat kolme yötä.
Päivä 8 - Kioto ja shogunin linna
Kiotossa sijaitsevat maan tyylikkäimmät temppelit, palatsit ja puutarhat. Myös kulttuuri ja elämänmeno ovat hienostuneita ja kiotolaista syntyperää arvostetaan Japanissa suuresti. Käymme vuonna 1603 valmistuneessa Nijon linnassa. Linnaa ympäröivän vallihaudan ja paksujen muurien takaa löytyy shogunin puinen asuinrakennus, "linna" kuuluisine "satakielilattioineen". Lattian alle rakennettu hälytysmekanismi sai lattian "visertämään" kehon painosta ja varoitti hallitsijaa mahdollisista palkkamurhaajista. Shogunin linna nähtiin useamman kerran elokuvassa "Shogun".
Kinkakujin kultainen paviljonki on Kioton runsaasta 1 600 temppelistä tunnetuimpia. Rakennus on päällystetty kauttaaltaan lehtikullalla ja sillä on dramaattinen historia: hullu munkki poltti sen ja se jouduttiin rakentamaan uudelleen.
Ryoanji on vielä yksi kaupungin maailmanperintökohteista. Kuiva zen-puutarha on kivineen, haravoituine hiekkoineen ja ympäröivine savimuureineen eräänlainen arvoitus.
Päivän päätteeksi käymme vielä mahtavassa Fushimi Inarin pyhäkössä. Vuosisatojen ajan ovat ihmiset lahjoittaneet rahaa oranssien torii-porttien rakentamiseen ja ne muodostavat uskomattoman 10 000 portin käytävän vuorella. Käytävä on tuttu elokuvasta "Geishan muistelmat" ja pyhäkkö on yksi Japanin suosituimmista nähtävyyksistä.
Päivä 9 - Vapaapäivä Geishojen ja temppeleiden Kiotossa
Tämä päivä on varattu omille tutkimusretkille Japanin entisessä pääkaupungissa. Temppeleitä, pyhäkköjä, shoppailua ja japanilaista ruokaa parhaimmillaan. Tema-opas antaa mielellään lisävinkkejä, mitä tehdä tässä hieman jopa mystisessä kaupungissa.
Päivä 10 – Hiroshima ja Miyajima
Aamupäivän aikana matkustamme junalla Hiroshimaan, jossa vietämme seuraavan yön. Elokuun 6. päivänä vuonna 1945 klo 8.15 kellot pysähtyivät Hiroshimassa. Suuri osa kaupungista tuhoutui atomipommin räjähtäessä ja nimi Hiroshima piirtyi lähtemättömästi ihmiskunnan mieleen. Käymme Peace Memorial Parkissa eli Rauhanpuistossa sekä museossa, jonka kuvat ja esineet muistuttavat järkyttävästä tuhosta. Teollisuushallin rauniot ja jäljellä oleva kupoli ovat kuin symboli sodan kaikille kauhuille.
Iltapäivällä teemme retken Miyajiman saarelle ja Itsukushiman temppelille. Suuresta, punaisesta torii-portaalista on tullut tunnettu Japanin symboli. Koko temppelirakennelma on erittäin kaunis, ja se näyttää kelluvan meren pinnalla.
Huom! Hiroshimaan otetaan mukaan vain reppu tai käsimatkatavaran kokoinen laukku yhdeksi yöksi. Suuret matkalakut kuljetetaan jo hotellillemme Osakaan.
Päivä 11 – Hiroshima – Osaka
Tänään jatkamme matkaa Japanin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Osakaan, jossa vietämme matkan viimeisen yön. Tutustumme yhdessä Osakaan käyttämällä julkisia kulkuneuvoja, unohtamatta vilkasta Dotonbori-katu neonvalokyltteineen ja kaikkine ravintoloineen. Kierroksemme jälkeen iltapäivällä saavumme hotellillemme.
Päivä 12 – Kotimatka Osakasta kohti Helsinkiä alkaa
Paluulento Helsinkiin Osakan Kansain lentokentältä, joka sijaitsee keinotekoisella saarella.
Päivä 13 – Kotiinpaluu
Saapuminen Helsinkiin. Kiitos tästä kerrasta ja lämpimästi tervetuloa uudelleen TEMAn jännittävään maailmaan!
Hyvä tietää
Matkan hintaan sisältyyReittilennot Helsinki–Tokio ja Osaka–Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.
Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.
Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.
Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!
Valuutta
Japanin jeni (JPY).
Kannattaa vaihtaa jonkin verran jenejä jo ennen matkaa, jotta et heti saavuttuasi joudu etsimään pankkiautomaattia tai rahanvaihtopaikkaa. Yleisimmät kansainväliset luottokortit käyvät monissa kaupoissa ja ravintoloissa maksuvälineenä ja pankkiautomaatteja, joista voi tehdä käteisnostoja, on muun muassa 7/11 -kaupoissa ja Citibank-pankeissa. Ota lisäksi mukaan käteistä, joko euroja tai Yhdysvaltain dollareita.
Juomaraha
Juomarahakäytäntö Japanissa on edelleen melko tuntematon. Suosittelemme, kuitenkin että varaat noin 2000 JPY / henkilö juomarahoja varten paikallisoppaalle ja kuljettajalle. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta. Matkakassaa arvioidessa kannattaa muistaa, että Japani on shoppailijan toivekohde. Tyypillisiä tuliaisia ovat muun muassa kamerat, elektroniikka, CD-levyt, vaatteet, antiikki, kellot, lakkaesineet, nuket, helmet, samuraimiekat ja kimonot. Ota arviossa lisäksi huomioon matkaohjelmaan kuulumattomat ateriat, virvokkeet ja ruokajuomat, myös yhteisillä aterioilla. Pienet, paikallisten suosimat ravintolat ovat usein edullisia. Tilattaessa ei tarvitse pelätä kieliongelmia, koska ateriat voi valita ällistyttävän aidon näköisten muovisten ateriakopioiden perusteella. Japanilainen keittiö kuuluu maailman parhaisiin.
Ilmasto ja vaatetus
Japanin ilmasto vaihtelee suuresti. Pohjoisessa sijaitsevalla Hokkaidon saarella on talvisin paljon lunta, kun taas etelän ilmasto on pääasiassa subtrooppinen. Lämpötilaan vaikuttaa paljon myös korkeus merenpinnasta, ja villatakki voi olla tarpeen vuoristoseuduilla. Kesällä ja alkusyksyllä tarkenee kevyemmissä puuvillavaatteissa, mutta takki on hyvä olla mukana keväällä ja loppusyksyllä. Japanissa saadaan sadetta lähes ympäri vuoden, joten mukaan kannattaa pakata myös sateenvarjo tai kevyt sadetakki.
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.
Huom! Tarvitset mukaasi erillisen, kevyen kassin, johon voit pakata yöpymistarvikkeet Takayaman ja Kanazawan sekä Hiroshiman yöpymisiä varten, koska varsinaiset matkatavarat kuljetetaan matkan viidentenä päivänä suoraan Tokiosta Kiotoon ja kymmenentenä päivänä suoraan Kiotosta Osakaan.
Muuta
Hotelli Takayamassa on perinteinen japanilainen hotelli, niin kutsuttu ryokan. Illallinen ja aamiainen nautitaan lattialla istuen, "sänkyinä" toimivat lattialle asetettavat patjat.
Sähkö: 100 V ja adapteri tarvitaan (litteät piikit).
Internet: Lähes kaikissa hotelleissa on mahdollista käyttää internetyhteyttä.
Lue lisää Japanista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta.
Kirsikkapuiden kukinnasta ja syksyn väreistä www.japan-guide.com.
Vinkit & artikkelit opas Janne Variksen artikkeli - Rakkaudesta Japaniin!
Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi