Peking +Tianjin, Chengde ja Cuandixia
Päiväohjelma
2025
Päivä 1 – Matka kohti Kiinaa alkaa
Aloitamme mielenkiintoisen matkamme kohti Kiinaa ja sen pääkaupunkia Pekingiä, jonne lennämme Helsingistä.
Päivä 2 – Saapuminen Pekingiin
Tänään saavumme Pekingiin, Kiinan pääkaupunkiin ja sen muinaiseen keisarilliseen sydämeen, tämän päivän poliittiseen keskukseen. Peking on toiminut merkittävien tapahtumien näyttämönä jo vuosituhansien ajan.
Pekingin läheisyydessä sijaitsevasta Zhoukoudianin luolasta tehdyt Pekinginihmisen löydöt osoittavat, että ihmiset ovat asuneet alueella jopa 750 000 vuotta sitten. Pekingistä tuli 1200-luvulla keskus Yuan-dynastialle, jota hallitsi Khubilai Khan. 1400-luvulla Keisari Yongle perusti Pekingin Ming-dynastian aikaiseksi pääkaupungiksi ja rakennutti mahtavan Kielletyn kaupungin, josta tuli sekä keisarin asuinpaikka että vallan sydän.
Ming-dynastia vahvisti Pekingin asemaa Kiinan poliittisena ja kulttuurisena keskuksena. 1600-luvulla, Ming-dynastian kaatumisen jälkeen, valtaan nousi Kiinan viimeinen keisaridynastia, mantšujen hallitsema Qing-dynastia, jonka aikana länsimaisia vaikutteita alkoi saapua kaupunkiin. Kiinan tasavalta syntyi vuonna 1911.
Vuoden 2008 olympialaisia varten tapahtuneen ”kasvojenkohotuksen” jälkeen Peking on muuttunut nykyaikaisemmaksi ja myös vihreämmäksi kaupungiksi. Yksi asia kuitenkaan ei ole muuttunut mihinkään – Pekingissä on edelleenkin nähtävyyksiä, jotka saavat muun maailman vihertämään kateudesta.
Kaupungin poikkikaduilta ja vanhojen niin kutsuttujen Hutong-kortteleiden keskeltä löytyy vielä perinteistä Pekingiä, joka tekee kaupungista entistäkin mielenkiintoisemman niin historiallisesti kuin kulttuurisestikin. Peking on kaupunki, jonka tutkimiseen ei väsy koskaan. Me aloitamme pääkaupunkiin tutustumisen vierailemalla kuuluisassa Kesäpalatsissa.
Yiheyuan-nimellä tunnettu Kesäpalatsi on kiinalaisen puutarhataiteen mestariteos, ja se toimi Qing-dynastian aikaisten keisareiden pakopaikkana kuumina kesäkuukausina. Kompleksia laajennettiin ja muokattiin huomattavasti leskikeisarinna Cixin toimesta 1800-luvulla. Hän käytti valtavia summia rahaa palatsin kunnostamiseen ja kaunistamiseen sen vaurioiduttua pahasti Toisen oopiumisodan aikana Brittiläisen imperiumin ja Ranskan valtakunnan kohdatessa Kiinan. Palatsin suunnittelu on harmoninen yhdistelmä silmiä hiveleviä maisemapuutarhoja, tyylikkäitä paviljonkeja, pitkiä maalauksellisia käytäviä ja kauniita järviä, jotka kaikki ovat kuin suoraan kiinalaista estetiikkaa käsittelevästä kirjasta. Palatsialueen tärkein nähtävyys on Kunming-järvi, jota ympäröivät kaunis luonnonmaisema ja ihmisen taidokas kädenjälki – nämä yhdessä luovat harmonisen ja idyllisen näkymän.
Päivän aikana nautimme joko tervetulolounaan tai -illallisen, riippuen lennon saapumisajankohdasta.
Päivä 3 – Maailmanperintökohteiden ja kulttuurin kavalkadi
Tänään tutustumme lähemmin ihmeelliseen Pekingiin, joka on ollut maan pääkaupunkina yli 700 vuotta. Päivämme on täynnä mielenkiintoista historiaa, jännittävää kulttuuria, kiinalaista arkkitehtuuria ja perinteistä estetiikkaa.
Päivän aikana näemme Taivaallisen rauhan aukion, jonka laidoilla on maan merkittävimpiä hallintorakennuksia, Suuri kansanpalatsi (Great Hall of the People) ja Mao Tse-tungin mausoleumi.
Pekingin tärkein nähtävyys, Kielletty kaupunki sijaitsee Taivaallisen rauhan aukion vieressä. Se on noin 72 hehtaarin laajuinen suorakulmainen alue, jossa on vaikuttavia palatseja, paviljonkeja ja puutarhoja. Kielletyn kaupungin sisempi osa, Keisarillinen palatsi, oli keisarin yksityisaluetta ja hänen "elinikäinen vankilansa", jossa hän asui jalkavaimojensa ja palvelijoidensa sekä prinssien, eunukkien, pappien ja ministerien ympäröimänä. Mainittakoon, että pelkästään Kielletyn kaupungin ruokahuoltoon tarvittiin 5000–6000 kokkia! Kahden viimeisen dynastian eli Ming- ja Qing-dynastioiden 24 keisaria hallitsi maata Kielletystä kaupungista käsin lähes 500 vuoden ajan, aina vuoteen 1911. Kiinan viimeinen keisari, Puyi, kruunattiin keisariksi lapsena vuonna 1908, mutta hänen valtakautensa jäi hyvin lyhyeksi. Kiinan tasavalta perustettiin vuonna 1912 Xinhain vallankumouksen jälkeen, ja Puyi luopui virallisesti vallasta samana vuonna. Vallasta luopumisesta huolimatta Puyi sai jatkaa asumista Kielletyssä kaupungissa, jossa hän asui aina vuoteen 1924 saakka, kunnes hänet pakotettiin jättämään Kielletty kaupunki vuonna 1924.
Päivän maukas lounas koostuu paikallisista herkuista.
Lounaan jälkeen ehdimme tutustua vielä lähes taianomaiseen Taivaan temppeliin eli Tian Taniin. Se on Kiinan arvostetuin uskonnollinen rakennus ja arkkitehtoninen mestariteos ja myös yksi Unescon maailmanperintökohteista. Täällä Kiinan keisari uusi mandaattinsa Taivaan poikana ja oikeutensa hallita Kiinaa. Temppelin vanhoissa käytävissä paikalliset vanhemmat ihmiset kokoontuvat pelaamaan korttia ja soittamaan erilaisilla suosikkisoittimillaan. Temppeli sijaitsee yhdessä Pekingin suurimmista puistoista, jossa monet pekingiläiset käyvät aamuisin harrastamassa muun muassa tai chitä.
Täksi päiväksi kannattaa varata mukaan mukavat jalkineet, vaikkapa lenkkitossut, päivän aikana kävelemme noin 20 000 askelta.
Päivä 4 – Vierailu mahtavalla Kiinanmuurilla
Tänään ohjelmassamme on yksi matkamme kohokohdista, kokopäiväretki Kiinan muurille, joka kiemurtelee vuoristoisessa maisemassa kuin käärme. Seudun eri hallitsijat rakennuttivat osia muurista jo 600-luvulla eaa., ja kun valtakunta vihdoin yhdistyi vuonna 221 eaa. Qin Shihuangin hallinnon alle, yhdistettiin osat toisiinsa yhtenäiseksi muuriksi. Sanotaan, että yli 300 000 orjaa työskenteli muurilla yli 10 vuoden ajan. Nykyisin muurin pituus on yli 6 000 kilometriä ja se on kiistatta yksi maailman ihmeistä.
Vierailumme Badalingissa on muistutus sekä ihmisten kestävyydestä että historiallisista tapahtumista, jotka ovat muokanneet tätä vaikuttavaa maailmanperintökohdetta. Kiehtovan historiansa ja vaikuttavien näkymiensä ansiosta Badaling tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen Kiinan rikkaaseen menneisyyteen ja kulttuuriseen loistoon.
Badalingin osuus muurista on noin 3,7 kilometriä pitkä. Badalingin korkein kohta on noin 1 015 metriä merenpinnan yläpuolella, ja sieltä avautuu upea näkymä ympäröiville vuorille ja maisemille. Kävely muurilla voi olla hieman haastava monine jyrkkine nousuineen ja portaineen, mutta näkymät ja historiallinen tunnelma tekevät siitä vaivan arvoisen – kävely Kiinan muurilla on unohtumaton kokemus.
Tämän ainutlaatuisen kokemuksen jälkeen nautimme lounaan, jonka jälkeen aloitamme matkamme takaisin kohti Pekingiä ja hotelliamme, paluumatkan aikana vierailemme Lama-temppelissä. Lama-temppeli on tiibetiläisen buddhalaisuuden koulukunnan keskeinen paikka, joka tunnetaan myös nimellä Yonghegong. Temppeli rakennettiin alun perin jo vuonna 1694 prinssi Yongzhengin asuinpaikaksi, ennen kuin hänestä tuli keisari. Kun Yongzheng nousi valtaistuimelle vuonna 1722, palatsi muutettiin osittain buddhalaiseksi luostariksi. Yongzhengin kuoleman jälkeen siitä tuli kokonaan temppeli, ja siitä lähtien se on ollut yksi merkittävimmistä buddhalaisista temppeleistä Pekingissä. Aloitamme mielenkiintoisen kävelykierroksemme suurelta sisäänkäynniltä, jota ympäröi värikäs buddhalainen arkkitehtuuri.
Kävelykierroksemme aikana kohtaamme mahtavan, santelipuusta veistetyn, 18 metriä korkean Maitreya-buddhapatsaan. Jatkamme matkaa eri salien läpi, joista jokainen on omistettu buddhalaisuuden eri osa-alueille.
Päivä 5 – Tianjin ja Bianhain kirjasto
Nautittuamme aamiaisen meitä odottaa bussikuljetus Pekingin Chaoyangin rautatieasemalle, josta aloitamme junamatkan Tianjiniin. Tianjin, joka on yksi Kiinan suurimmista kaupungeista, sijaitsee maan koillisosassa Bohain lahden rannalla. Kaupunki tunnetaan värikkäästä historiastaan ja kulttuuriaarteistaan. Tianjin on tärkeä satamakaupunki, ja sen arkkitehtuuri on mielenkiintoinen sekoitus kiinalaista ja eurooppalaista arkkitehtuuria, kertoen meille ulkomaalaisten läsnäolosta täällä 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa.
Saavuttuamme perille Tianjinin Binhain rautatieasemalle, otamme kurssin kohti Binhain kirjastoa. Tämä vuonna 2017 avattu kirjasto on hollantilaisen arkkitehtitoimisto MVRDV:n yhdessä Tianjin Urban Planning and Design Instituten (TUPDI) kanssa suunnittelema arkkitehtoninen taidonnäyte. Kirjastosta on tullut modernin muotoilun symboli ja kaupungin kulttuurinen keskipiste silmäänpistävällä muotoilullaan. Sisällä voi ihailla kaarevia kirjahyllyjä, jotka muodostavat seinät ja katon keskeisen atriumin ympärille. Kirjastossa on yli 1,2 miljoonaa kirjaa viidessä eri kerroksessa.
Kirjastovierailumme jälkeen päivämme jatkuu Italialaiseen kaupunginosaan, joka tunnetaan viehättävistä kaduistaan ja eurooppalaisesta arkkitehtuuristaan.
Lounaan (omatoiminen) jälkeen vierailemme posliinitalossa, joka on samalla kertaa sekä kiehtova museo että taideteos posliinisirpaleiden peitossa. Rakennus on niin arkkitehtoninen ihme kuin arvokas kulttuuriperintökin, sillä se sisältää laajan kokoelman muinaiskiinalaista posliinia.
Iltapäivän vietämme tutustumalla kiinalaiseen kulttuurikatuun – enemmän kiinalaista tunnelmaa tirskuvaa katua on vaikea löytää. Päätämme päivän Fifth Avenuelle, jonka historiallinen arkkitehtuuri kertoo meille omalla kielellään jännittävästä menneestä aikakaudesta.
Kokemusrikkaan päivän jälkeen palaamme Tianjinin länsiasemalle, josta matkamme jatkuu suurnopeusjunalla takaisin Pekingiin.
Päivä 6 – Cuandixian Ming-dynastian aikainen kylä
Aamiaisen jälkeen otamme kurssin kohti Cuandixian historiallista kylää, joka perustettiin Ming-dynastian aikana 1400-luvulla. Pekingin länsipuolella Mentougoun alueella sijaitsevassa kylässä näemme ja koemme muistoja tästä menneestä aikakaudesta, kuten kivitaloja jyrkkine kattoineen ja taidokkaine puukaiverruksineen, jotka olivat tyypillistä juuri Ming-dynastian aikaiselle arkkitehtuurille.
Kävelemme kivipäällysteisillä kaduilla ihaillen samalla, kuinka kylä sulautuu harmonisesti sitä ympäröivään luontoon – juuri tämä kuvastaa perinteistä kiinalaista ajattelutapaa ihmisen ja luonnon välisestä tasapainosta. Kylä oli aikoinaan vilkas kauppapaikka, ja voimmekin melkein kuulla näillä teillä aikoinaan kulkeneiden kauppiaiden huudahdukset.
Kulkiessamme kylän läpi, näemme paikallisten asukkaiden arkea puutarhoissa ja kodin askareiden parissa. Samat suvut ovat asuneet täällä jo useiden vuosisatojen ajan.
Lounaan nautimme kylässä sijaitsevassa perheravintolassa.
Paluumatkalla Pekingiin vierailemme Pekingin Western Hillsillä sijaitsevassa Jietai-temppelissä. Temppeli on historiallisesti tärkeä buddhalainen temppeli, joka on perustettu jo Tang-dynastian aikana, ja se tunnetaan parhaiten Liao-dynastian aikaisesta buddhalaisesta alttaristaan, jolla on perinteisesti ollut tärkeä merkitys munkiksi vihkimisseremonioissa. Temppeli on toiminut myös merkittävänä buddhalaisten munkkien koulutuspaikkana, ja se on historian saatossa kokenut sekä menestyksekkäitä että vaikeita aikoja, kuten tuhoutumisen surullisen kuuluisan kulttuurivallankumouksen aikana. Temppeli on kuitenkin kunnostettu, ja se on tunnettu vaikuttavasta arkkitehtuuristaan ja puutarhoistaan.
Temppelivierailun jälkeen palaamme hotellillemme. Ilta on varattu omille tutkimusretkille Pekingissä. Kysy vinkkejä Tema-oppaalta!
Päivä 7 – Chengde ja "Pieni" Potalan palatsi
Aloitamme päivän suuntaamalla rautatieasemalle, josta lähdemme suurnopeusjunalla Chengdeen. Matka sinne kestää noin 1,5-2 tuntia.
Saavuttuamme Chengdeen, vierailemme Putuozongshengin temppelissä, joka tunnetaan myös ”Pikku Potalan palatsina”. Tämä temppeli on arkkitehtoninen helmi, joka on suunniteltu muistuttamaan kuuluisaa Potalan palatsia Tiibetissä. Temppeli rakennettiin Keisari Qianlongin aikana 1700-luvulla osana laajempaa hanketta, jonka tarkoituksena oli luoda uskonnollisia rakennuksia Han-kiinalaisten, mongolien, tiibetiläisten ja muiden keisarikunnan etnisten ryhmien välisten siteiden vahvistamiseksi. Temppelin korkea sijainti ja vaikuttava arkkitehtuuri on hieno esimerkki kulttuurisesta ja uskonnollisesta symbioosista.
Temppeliin tutustumisen jälkeen nautimme lounaan paikallisessa ravintolassa. Lounaan jälkeen matkamme jatkuu Chengden keisarilliseen kesäpalatsiin, joka tunnetaan myös nimellä Bishu Shanzhuang. Ainutlaatuisesta kauneudestaan tunnettu kesäpalatsi oli aikoinaan Qing-dynastian keisareiden pakopaikka kuumina kesäkuukausina. Noin 5-6 neliökilometrin laajuisessa kokonaisuudessa kiinalaiset maisemapuutarhat yhdistyvät palatseihin, temppeleihin ja muihin seremoniallisiin rakennuksiin – erinomainen esimerkki kiinalaisesta puutarhasuunnittelusta.
Iltapäivän lähestyessä loppuaan suuntaamme takaisin rautatieasemalle ja lähdemme suurnopeusjunalla takaisin Pekingiin. Ilta on varattu omille aktiviteeteille Pekingissä.
Päivä 8 – Vapaapäivä Pekingissä
Tämä päivä on varattu omille tutkimusretkille Pekingissä. Tema-opas tuntee kaupungin erinomaisesti, joten kysy häneltä vinkkejä! Vaihtoehtoisesti voit myös osallistua lisämaksulliselle retkelle, joka vie meidät Pekingin kuuluisille Hutongeille.
Hutongit ovat juuri Pekingille tyypillisiä kapeita kujia tai katuja, ja ne ympäröivät alueita, joilla on perinteisiä kiinalaisia taloja, joissa on piha. Nämä elävät kujat ovat täynnä historiaa ja kulttuuria – ne tarjoavat ainutlaatuisen näköalapaikan kaupungin historialliselle elämäntyylille, joka eroaa monin tavoin nykyisestä pekingiläisestä elämäntyylistä.
Monien Hutongien juuret ulottuvat Yuan-, Ming- ja Qing-dynastioiden aikoihin.
Retken aikana kävelemme yhdessä näillä sokkeloisilla kujilla ja näemme kanava- ja järvijärjestelmiä, perinteisiä teehuoneita ja pieniä kauppoja, joissa myydään kaikkea aina paikallisista käsitöistä kiinalaisiin herkkuihin.
Näemme myös paikallisten päivittäisiä aktiviteetteja, kuten perinteistä kiinalaista aamuvoimistelua. Monet vanhemmat pekingiläiset aloittavat päivänsä taijilla, tanssilla tai muilla liikunnallisilla aktiviteeteilla puistoissa tai jopa kaduilla, mikä luo aivan omanlaisensa ilmapiirin, josta myös me pääsemme osallisiksi.
Hutongit ovatkin kaupungin todellinen sielu ja retkemme vie sinut syvemmälle Pekingin historialliseen ja kulttuuriseen maisemaan.
Retki varataan paikan päällä ja maksetaan paikalliselle oppaalle. Retken toteuttaminen edellyttää tiettyä vähimmäisosallistujamäärää.
Illalla kokoonnumme yhteiselle matkanpäätösillalliselle. Illalliseksi meille tarjoillaan maailmankuulua Pekingin ankkaa. Pekingin ankan historia juontaa juurensa Yuan-dynastian aikaan, mutta vasta Ming-dynastian aikana se päätyi keisarillisiin juhlapöytiin.
Ankan valmistaminen on todella huolellisuutta ja tarkkuutta vaativa prosessi, se paistetaan avotulella tähän tarkoitukseen suunnitellussa uunissa.
Myös Ankan tarjoilu on tarkkuutta vaativaa työtä – sen viipaloi aina ravintolan kokki, asiakkaiden nähden. Lisukkeet ovat ohuita kevätsipuliviipaleita, rapeaa kurkkua ja runsaasti makeutettua Hoisin-kastiketta. Kaikki ainesosat asetellaan lämpimän pannukakun päälle, joka sitten rullataan ja näin tämä mahtava herkku on valmista nautittavaksi.
Pekingin Ankka on kulinaristisen kokemuksen lisäksi myös matka Kiinan menneisyyteen – ainutlaatuinen nautinto makuhermoille, joita tämä kokemus kutkuttaa vielä pitkään tämän illallisen jälkeenkin.
Päivä 9 – Kotimatka
Nyt on tullut aika sanoa hyvästit Kiinalle ja Pekingille, ainakin tällä kertaa, ja kotimatkamme Pekingistä kohti Helsinkiä alkaa. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMAn mielenkiintoiseen maailmaan.
Tutustu nyt myös toiseen uutuuteemme, Tokyo+ -matkaan.
Hyvä tietää
Matkan hintaan sisältyyReittilento Helsinki – Peking – Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut, matkaohjelman mukaiset kuljetukset, retket, sisäänpääsymaksut.
Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).
Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!
Lue tärkeää tietoa viisumista ja passista
Passin on oltava voimassa vähintään kuusi (6) kuukautta matkan päättymisen jälkeen ja siinä oltava kaksi tyhjää sivua. Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia Kiinaan.
Matkustajatiedot: Tarvitsemme lento- ja muita paikallisia varauksia varten kaikilta varauksen matkustajilta seuraavat tiedot: koko nimi (kuten passissa), syntymäaika, kansalaisuus sekä passin numero, myöntämispäivä ja viimeinen voimassaolopäivä. Ilmoita tiedot netissä Minun matkani -sivulla viimeistään viisi (5) viikkoa ennen lähtöä. Tiedot voi ilmoittaa myös sähköpostilla osoitteeseen info@temamatkat.fi.
Kiinaan saavuttaessa täytetään maahantulokaavake.
Valuutta
Kiinan juan (yuan, CNY).
Valuuttaa kannattaa vaihtaa jo kotimaassa ainakin ensimmäisiä matkapäiviä varten. Perillä vaihdat valuuttaa vaivattomimmin hotellien vaihtotoimistoissa. Ota matkakassa euroina (mieluiten 50 euron seteleinä, joiden vaihtaminen on helpointa) tai US-dollareina. Useimmat kansainväliset luottokortit käyvät maksuvälineenä hotelleissa sekä suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa.
Matkan hintaan sisältyvät ateriat on mainittu matkaohjelmassa, myös ruokajuomat yhteisillä aterioilla sisältyvät rajoitetusti (paikallinen olut, vesi ja virvoitusjuomat). Matkakassaa arvioidessasi muista, että Kiina on ostosparatiisi. Muista jättää tuliaisille tilaa pakatessasi matkalaukkua!
Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 300 CNY / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.
Ilmasto ja vaatetus
Kiinassa etäisyydet ovat suuret, niin myös tällä kiertomatkallamme. Sää vaihtelee jonkin verran pohjoisesta Pekingistä etelään Guiliniin. Koko Kiinan säähän vaikuttavat kuitenkin monsuunisateet, mutta tilastollisesti vuositasolla sateisinta on etelämpänä. Voidaan sanoa, että kesä suomalaisen mittapuun mukaan kestää noin huhtikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Kesällä ilmakosteus on korkea.
Tilastollisesti päivän ylin lämpötila on eri paikkakunnilla heinäkuussa 30 asteen paikkeilla, lokakuussa 18–26 asteen ja maalis–huhtikuussa 18–23 asteen välillä. Päivän alin lämpötila on tilastollisesti Pekingissä heinäkuussa 22 astetta ja loka- ja maalis–huhtikuussa 8 astetta, Guilinissa heinäkuussa 25 astetta ja loka- sekä maalis–huhtikuussa 11–16 asteen välillä ja Shanghaissa heinäkuussa 25 astetta, lokakuussa 15 astetta ja maalis–huhtikuussa 5–11 astetta.
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.
Ilmapiiri paremmissakin hotelleissa on suhteellisen epämuodollinen. Päivällä voi pukeutua vapaasti ja mukavasti. Muista, että olet melkein koko ajan liikkeellä. Mukavat, matalakorkoiset ja kumipohjaiset kengät ovat tärkeät (esim. Kiinan muurilla voi olla liukasta sateella ja sateen jälkeen).
Kesällä kannattaa pakata mukaan kevyitä puuvillavaatteita (hotellien pesulat toimivat hyvin ja nopeasti). Aikaisin keväällä ja syksyllä tarvitaan lämpimiäkin vaatteita, esim. villapuseroa ja takkia. Sateita voi esiintyä, joten sadetakki tai -viitta tai ainakin sateenvarjo ovat paikallaan.
Muuta
Bussit Kiinassa ovat hyvälaatuisia, mutta eivät aina yhtä mukavia kuin kotimaassa. Päiväohjelmaan sisältyvät bussimatkat ja kiertoajelut ovat kuitenkin suhteellisen lyhytkestoisia.
Huomaa, että Facebook ei toimi Kiinassa.
Kiinan sisäisillä lennoilla matkustajalla saa olla käsimatkatavarana vain yksi korkeintaan 5 kg painava laukku, jonka ulkomitat saavat olla enintään 55 x 40 x 20 cm ja ruumaan menevää kirjattavaa matkatavaraa saa useimmilla lennoilla olla 20 kg. Kiinan sisäisillä lennoilla ei saa käsimatkatavaroissa kuljettaa tupakansytyttimiä, magneetteja eikä alkoholia, virvoitusjuomia tai vettä ja ruumaankin menevissä matkalaukuissa vain avaamattomia pulloja! Nestemäisiä lääkkeitä voi kuljettaa käsimatkatavaroissa, mutta ne avataan ja tarkistetaan turvatarkastuksessa. Turvatarkastus on perusteellinen. Turvatarkastuksen jälkeen on mahdollisuus ostaa vettä, virvoitusjuomia ja taxfree-tuotteita. Matkalaukun on hyvä olla kestävää tekoa, sillä se joutuu koville lentojen vähemmän helläkätisessä käsittelyssä.
Lue lisää Kiinasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.
Vinkit & Artikkelin alta löydät oppaamme Janne Variksen: Kiinan monet kasvot
Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.
Kirjallisuutta:
Mo Yan: Seitsemän elämääni (Otava, 2013).
Jung Chang: Villijoutsenet. Kolmen kiinattaren tarina (Otava, 1993).
Qiu Xiaolong: Punaisen sankarittaren kuolema (2021) ja muita dekkareita.