Bhutan ja NepalMatka mystiseen Bhutaniin ja värikkääseen Nepaliin
Päiväohjelma
2024
Päivä 1 – Matka kohti Kathmandua alkaaLentomatka Helsingistä Kathmanduun ja mielenkiintoinen seikkailumme voi alkaa.
Päivä 2 – Bouddhanath
Tervetuloa Nepaliin! Saavuttuasi Kathmandun lentokentälle tapaat joko Tema-oppaan tai paikallisen edustajamme, joka toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi Nepaliin. Kun koko ryhmä on koossa, siirrymme bussille ja ajelemme kohti ensimmäisen yön majapaikkaamme. Kathmandu on Nepalin vilkas pääkaupunki, joka sijaitsee Himalajan ja Mahabharat-vuoren välissä, noin 1300 metriä merenpinnan yläpuolella. Kaupunki eli omaa elämäänsä eristyksissä pitkän aikaa, kunnes se “löydettiin” 1900-luvun puolessa välissä. Mikäli ehdimme ennen illan pimenemistä, vierailemme Bouddhanethin stupalla. Tämä pyhäkkö on yksi Nepalin vanhimpia ja myös merkittävä pyhiinvaelluskohde, joka on kirjattu Unescon maailmanperintöluetteloon. Kathmandussa majoitumme hotelliimme kahdeksi yöksi.
Päivä 3 – Kathmandu
Aamiaisen jälkeen matkustamme Swayambodnathiin, jonka reliikkipaikan sanotaan olevan yli 2000 vuotta vanha. Värikkäät tyylitellyt silmät, mustaksi maalatut kulmakarvat ja kysymysmerkin muotoinen nenä herättävät mielenkiintomme. Täältä avautuu näkymä laaksoon. Kathmandussa näemme joitakin Durbar-aukion kuuluisista rakennuksista. Matkustamme myös Bouddhanathin stupalle. Tämä Nepalin vanhimpiin kuuluva pyhäkkö on tunnettu pyhiinvaelluskohde ja kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Päätämme kierroksen vapaa-aikaan Thamelin torialueella.
Päivä 4 – Bhutan
Tervetuloa Bhutaniin! Kathmandusta matkamme jatkuu lentäen Paroon ja mystiseen Bhutanin kuningaskuntaan. Tämä jännittävän mystinen maa, jossa on asukkaita noin 750 000, sijaitsee Himalajan itäisessä osassa. Vasta 70-luvun puolenvälin jälkeen saivat turistit alkaa vierailla Bhutanissa. Tänä päivänäkin viranomaiset ohjailevat, missä paikoissa saa vierailla ja missä taas ei. Matkustaminen Bhutanissa on mieleenpainuvaa monellakin tavalla. Maassa on ainoastaan yksi lentokenttä, ei rautatieliikennettä ja tieverkko, jota alettiin rakentaa vasta 1960-luvulla, on hyvin harva. Alueen geografia rajoittaa nopeita kuljetuksia ja keskinopeus teillä on 30 – 35 kilometriä tunnissa. Poikkeuksen tekee tie Paron ja Thimphun välillä, joka rakennettiin vuonna 2008 uuden kuninkaan kruunajaisten yhteydessä. Thimphuun, Bhutanin pääkaupunkiin, majoitumme kolmeksi yöksi. Halukkailla on mahdollisuus lähteä yhteiselle kävelykierrokselle. Kuljeskelemme pitkin pieniä kujia ja näemme mielenkiintoisia putiikkeja. Tämän lähemmäs kaupungin värikästä arkea on vaikea päästä. Vietämme kaksi yötä hotellissa Thimpussa.
Päivä 5 – Pääkaupunki Thimpu
Tämän päivän vietämme yhdessä maailman pienimmistä pääkaupungeista. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että kaupungissa ei ole lainkaan liikennevaloja, vaan liikenteen ohjauksesta huolehtii oman arvonsa tunteva liikennepoliisi. Vierailemme merkittävällä Memorial Chortenilla, näyttävällä valkoisella stupalla, jonka ympäröi lähes taukoamatta paikalle saapuvat rukoilijat, jotka lausuvat tunnelmaa täydentäviä mantroja. Jatkamme ylös Kuensel Phodrangille, josta avautuvat vaikuttavat näkymät yli Thimphun. Täällä näemme myös 50 metriä korkean kultaisen, suorastaan säteilevän, Buddha-veistoksen. Silmiimme kantautuvat myös kauniit laaksot, metsäisten kukkuloiden ympäröiminä, ja kaiken tämän keskellä viehättävä tie, joka johtaa 1660-luvulta peräisin olevalle Tashichho Dzongin luostarille. Luostarin yhteydessä sijaitsevat kuninkaallinen sihteeristö ja kaksi ministeriötä. Noin puolen tunnin ajomatkan päässä pohjoiseen Thimbusta häämöttää jälleen luostari, nimeltään Tango. Päästäksemme luostarille patikoimme rauhalliseen tahtiin noin tunnin pitkin metsäpolkua, jota reunustavat kauniit alppiruusut. Kävelemme jyrkkää ylämäkeä pitkin ja johtuen korkeudesta on ilmakin ohuempaa, mikä tekee patikoinnistamme vaativan. Ylhäällä temppelialueella tapaamme ystävällisiä munkkeja, joilla on tapana tarjota kupillinen teetä. Tämän mieleenpainuvan kokemuksen jälkeen kävelemme samaa reittiä alas, jossa bussimme odottelee meitä. Iltapäivä on varattu omille tutkimusretkille Thimphussa.
Päivä 6 – Punakha
Aamiaisen jälkeen matkaamme kohti Bhutanin keskiosaa. Ajelemme pitkin kiemuraista tietä, jota reunustavat riisi- ja bambuterassiviljelmät. Saapuessamme Dochulan solalle, olemme jo noin 3000 metrin korkeudessa. Lumen peitossa olevat vuorenhuiput muodostavat majesteetillisen taustan monelle rauhallisuutta huokuvalle stupalle. Päivän päämäärämme on miellyttävän tasapainoisen ilmapiirin omaava Punakhan kaupunki, joka toimi maan pääkaupunkina aina vuoteen 1961 saakka. Punakhassa sijaitsee Punakha Dzongin luostari, jonka sanotaan olevan koko Bhutanin kaunein luostari. Se on rakennettu kahden joen välissä olevalle saarelle. On suoranainen ihme, että luostari on säilynyt meidän päiviimme saakka. Se on selviytynyt neljästä tulipalosta, maanjäristyksestä ja uhmakkaista jäätikköjärvien vesimassoista. Rauhallista luostarialuetta koristavat keväisin kauniit jakarandapuut. Lounaan jälkeen vierailemme vielä yhdessä temppelissä. Lhakhangin temppelissä opiskelevat nunnat niin teoreettisia aineita kuin meditoimistakin. Punakhassa vietämme yhden yön.
Päivä 7 – Buddhalaisia perinteitä
Monissa taloissa käytetään fallossymbolia koristeena, mikä saattaa herättää hilpeää huomiota. Vanhojen perinteiden ja buddhalaisten uskomusten mukaan nämä symbolit karkottavat pahat katseet ja pitävät ikävät huhut loitolla. Kävelemme rauhallisesti pitkin päätietä, näemme ja koemme paikallista arkea, jolle antavat oman leimansa niin riisipellot, ihmiset kuin asumuksetkin. Lyhyehkön patikoinnin jälkeen saavumme Chimi Lhakhangin luostarille, joka tunnetaan myös hedelmällisyyden luostarina. Luostari on saanut nimensä sen perustajan mukaan, joka oli ortodoksimunkki. Tarinoiden mukaan munkki piti hyvin paljon viinistä, naisista ja lauluista. Luostarilta matkamme jatkuu Zorig Chusumforin käsityökoululle, jonne pysähdymme hetkiseksi. Koulussa opetetaan paikallisia vanhoja perinteitä. Perinteisiin asusteisiin pukeutuneet oppilaat esittelevät meille luokkahuoneessa tekemiään käsitöitä, muun muassa puupiirroksia, uskonnollisaiheisia maalauksia ja brodeerausta. Koulusta valmistuu taitavia vanhoja perinteitä noudattavia käsityöläisiä ja taitelijoita. Vierailemisen arvoinen paikka on myös Thimphun postitoimisto, josta voit ostaa postimerkin, joka on varustettu omalla kuvalla. Täältä, jos mistä kannattaa lähettää postikortti läheisille. Myöhemmin iltapäivällä saavumme Paroon. Paro on tukikohtamme kaksi seuraavaa yötä. Iltapäivä on varattu omille aktiviteeteille.
Päivä 8 – Tiikerinpesä
Aamiaisen jälkeen on vuorossa bussimatka Tiikerinpesä-vuoren juurelle. Nyt olemme 2650 metriä merenpinnan yläpuolella. Nousumme Paron laaksosta alkaa helpohkossa maastossa, jota ympäröi mäntymetsä. Puolentoista tunnin patikoinnin jälkeen, korkeuseron ollessa noin 300 metriä, saavumme teetuvalle. Täällä pidämme pienen levähdystauon, ja taukopaikaltamme näemme myös kauniin luostarin. Nyt voit valita jäätkö nauttimaan näistä kauniista maisemista vai jatkatko matkaa kohti Tiikerinpesän luostaria. Noin 1.5 tunnin (korkeusero noin 180 metriä) patikoinnin jälkeen saavumme ihastuttavalle luostarille. Tälle osuudelle suosittelemme hyviä, jo sisäänajettuja vaelluksille sopivia kenkiä. Taktsangin luostari tai myös toisella nimellä tunnettu, Tiikerinpesä-luostari, on Bhutanin kuvatuin luostari, eikä syyttä. Kauniisti kalliolle rakennetulta luostarilta, 1320 metrin korkeudesta, avautuvat näkymät, joita muistelet pitkään vielä matkan jälkeenkin. Tänne saapuu buddhalaisia pyhiinvaeltajia kaikkialta maailmasta. Nautittuamme lounaan palaamme takaisin hotellillemme, jolloin meille jää hetki aikaa rentoutua, ennen kuin jatkamme päivän mielenkiintoista ohjelmaa. Iltapäivän aikana tutustumme lähemmin Bhutanin kansallisurheilulajiin, jousiammuntaan. Jokainen kaupunki ja kylä voivat ylpeillä omalla joukkueellaan. Lähes aina sopivan tilaisuuden tullen on tapana järjestää jousiammuntakilpailut. Meillekin tarjoutuu tilaisuus esitellä taitojemme tässä jalossa, mutta vaikeassa urheilulajissa. Maali, halkaisijaltaan 30 cm, sijaitsee 120 metrin päässä jousiammuntapaikasta. Näytettyämme taitomme maan kansallisurheilulajissa, on vuorossa vierailu bhutanilaisessa kodissa, jossa näemme paikallisten ihmisten arkea.
Päivä 9 – Takaisin Nepaliin
Nyt on tullut aika palata takaisin Nepaliin. Lentomme aikana on mahdollisuus nähdä massiivinen Himalajan vuoristo, mukaan lukien joitakin maailman korkeimmista vuorten huipuista. Nepaliin saavuttuamme ajelemme hotellillemme, jonne majoitumme kolmeksi seuraavaksi yöksi. Iltapäivä on varattu omille tutkimusretkille. Illansuussa lähdemme kohti Pashupatinathin temppeliä, joka on omistettu Shivalle, yhdelle hindulaisuuden tärkeimmistä jumalista. Tätä temppeliä, joka on kirjattu myös Unescon maailmanperintöluetteloon, pidetään yhtenä hindulaisuuden tärkeimmistä pyhäköistä. Temppelin pyhimmässä osassa saavat kuitenkin vierailla ainoastaan hindulaiset. Nyt koemme vaikuttavan ja unohtumattoman hindulaisen Aarti-seremonian, jonka jälkeen palaamme hotellille ja nautimme yhteisen illallisen.
Päivä 10 – Kathmandu, Bhaktapur ja Patan
Aikaisin aamulla on mahdollisuus osallistua lisämaksulliselle retkelle. Lentokoneesta käsin saamme ihailla henkeäsalpaavia maisemia yli Himalajan vuoriston. Mount Everestin, maailman korkeimman vuoren, näemme myös lähietäisyydeltä. Retki toteutetaan, jos sääolosuhteet niin sallivat. Retken hinta on noin 275 USD, ja se varataan ja maksetaan paikan päällä. Aamiaisen jälkeen matkaamme Swayambodnathiin, pyhäkölle, jonka uskotaan olevan yli 2000 vuotta vanha. Katseenvangitsijoina pyhäköllä toimivat maalaukset, joista loistavat iloisenvärikkäät silmät, mustat tyylitellyt kulmakarvat ja nenä, joka on muotoiltu näyttämään kysymysmerkiltä. Näkymät kantavat kauas yli laakson. Kathmandussa taas pääsemme ihastelemaan joitakin sen kuuluisia rakennuksia, jotka sijaitsevat Durbarin aukion läheisyydessä. Naapurikylä Bhaktapur, vanha pääkaupunki, on tunnettu sen monista kauniista temppeleistä ja käsitöistä. Täällä teemme yhteisen kävelykierroksen, jonka aikana tutustumme niin maailmanperintölistalla oleviin temppeleihin kuin erilaisin arjen ilmiöihinkin. Kävelemme pitkin rauhallisia kivettyjä katuja, ja tilaisuuden tullen on mukava kurkistaa kylän asumusten takapihoille. Newarit, jotka muodostavat suurimman osan väestöstä, ovat tunnettuja taitavasta keramiikan ja muiden käsitöiden valmistuksesta. Jatkamme mielenkiintoista päiväämme Patanin tai Lalitpurin kylään, joka sijaitsee Kathmandun laakson lounaisosassa. Kulttuurisesti arvokkaassa kylässä tehdään upeita maalauksia, samoin kuin muitakin käsitöitä. Uskotaan, että Patanin kylä olisi perustettu jo 300 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.
Päivä 11 – Kathmandu ja pieniä kyliä
Aamiaisen jälkeen ajelemme kohti pientä ja rauhallista Bungamatin maalaiskylää. Kylä sijaitsee noin 10 km Kathmandusta etelään ja sen juuret ulottuvat aina 500-luvulle saakka. Kylään eksyy harvoin turisteja ja se on onnistunut säilyttämään oman aidon ja alkuperäisen tunnelmansa, josta pääsemme nauttimaan. Kylässä nikkaroidaan upeita puuveistoksia. Lähellä sijaitseva Khokhanan kylä elää maataloudesta. Kylää asuttaa pääasiassa Newar-kansa. Yksi tärkeimmistä maataloustuotteista on sinappiöljy. Sinapinsiemenistä puristetaan öljy raskaan palkin avulla, tämäkin perinne on säilynyt aina meidän päiviimme saakka. Öljyä käytetään sekä ruoanlaittoon että aromaattisessa hieronnassa. Ennen kuin palaamme takaisin Kathmanduun, pysähdymme hetkiseksi Thamelin markkinakorttelin alueelle.
Päivä 12 – Kotimatka
Ennen kotimatkaa haluat ehkä tutustua kuuluisaan Kathmandun Freak Streetiin, joka muistuttaa iloisen vilkkaasta 70-luvusta. Juuri täällä, Snowman-kahvilassa, kirjoitti Cat Stevens sanat kappaleeseen Kathmandu. Huumekaupan kieltämisen yhteydessä katosivat alueelta myös ”flowerpower-uneksijat”. Kahvila on edelleenkin olemassa ja siellä voi maistella herkullista omenakakkua, jota valmistetaan yhä samalla reseptillä kuin sitä valmistettiin jo 70-luvulla. Lento lähtee Kathmandusta myöhemmin illalla/yöllä.
Päivä 13 – Saapuminen Helsinkiin
Saavumme Helsinkiin, monen monta muistoa ja kokemusta rikkaampana. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen jännittävään maailmaan.
Hyvä tietää
Matkan hintaan sisältyyEdestakainen reittilento Helsinki – Kathmandu, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, TEMAn opaspalvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita. Yhden hengen huoneen lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).
Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!
Valuutta
Nepalin rupia (NPR)
Bhutanin ngultrum (BTN)
Käteisen matkakassan voit ottaa mukaan euroina (tai US-dollareina, joista saa paremman kurssin 50 ja 100 USD seteleillä). Nepalissa useimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään maksuvälineenä hotelleissa ja monissa ravintoloissa. Niillä voi myös nostaa käteistä pankkiautomaateista. Bhutanissa noudatetaan vielä jossain määrin käteistaloutta. Vaikka luottokorteilla voi maksaa hotelleissa ja kaupungeissa on pankkiautomaatteja, ne eivät välttämättä aina toimi. Bhutanin valuuttaa kannattaakin vaihtaa koko oleskelun tarpeisiin jo lentokentällä. Käytännössä Bhutanissa tarvitaan käteistä vain ruokajuomiin, matkamuistoihin ja juomarahoihin. Nepalin rupiat käyvät joissain paikoissa maksuksi myös Bhutanissa.
Juomaraha
Tämän matkan hintaan ei sisälly juomarahat. Varaa matkalle 100 USD / henkilö juomarahaa jotka Tema-opas kerää ja jakaa kohtuulliset juomarahat kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva. Omia juomarahoja varten voit ottaa mukaan myös euroja tai dollareita (pieniä seteleitä).
Ilmasto ja vaatetus
Nepalissa Kathmandussa voi olla viileää aamuisin ja iltaisin ja jopa päivällä, jos sää on huono, koska päivän alin lämpötila voi laskea maaliskuussa 10–15 asteeseen. Päivän ylin lämpötila Kathmandussa on maaliskuussa 20–25 asteen paikkeilla.
Suurin osa Bhutanista sijaitsee Himalajan vuoristoalueella, vain maan eteläosat ovat alavampia. Muun muassa pääkaupunki Thimphu sijaitsee noin 2500 metriä merenpinnan yläpuolella ja lämpötilat ovat hieman alhaisempia kuin Kathmandussa (maaliskuussa päivän alin lämpötila voi laskea alle 5 asteen). Sääoloihin vaikuttavat etenkin monsuuni (sateisin kausi on kesä–syyskuussa) sekä talvikausi (tammi–helmikuu), jotka voivat aiheuttaa muutoksia myös suunniteltuihin matkareitteihin ja lentoaikatauluihin lyhyelläkin varoitusajalla.
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa tärkeimpien vierailupaikkakuntien ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.
Jo yhden vuorokaudenkin aikana vaihtelevien lämpötilojen vuoksi on kerrospukeutuminen käytännöllistä. Ota mukaan lämmin villapusero, kevyt takki tai pusakka sekä pitkät housut. Parhaimmat matkavaatteet ovat puuvillaisia, kestäviä ja helposti pestäviä. Temppeleihin ja muihin pyhiin paikkoihin mentäessä on pukeuduttava asiallisesti, mikä naisilla tarkoittaa käsivarsien peittämistä ja sekä miehillä että naisilla reisien ja säärten peittämistä. Päivinä, jolloin ohjelmassa on temppelikäyntejä, kannattaa valita kengät, jotka on helppo riisua ja pukea. Bhutanissa on asiallista pukeutua konservatiivisemmin kuin Suomessa. Bhutanilaiset itse käyttävät virka-asuinaan maan kansallispukuja; iltaisin kaupunkilaiset toki pukeutuvat usein länsimaalaisittain.
Kunnolliset, matalakantaiset ja pitäväpohjaiset jalkineet on hyvä ottaa mukaan kävelyretkiä varten.
Bhutan
Bhutanissa majoitumme Parossa ja Thimpussa noin 2300–2500 metrin korkeudessa ja bussiretkemme vievät jopa 3000 metrin korkeuteen, mikä voi aiheuttaa kevyttä paineen tunnetta rintakehässä, pientä päänsärkyä ja hengitysvaikeuksia. Nämä ovat normaaleja oireita liikuttaessa ohuemmassa ilmanalassa ja niitä voi helpottaa esimerkiksi hedelmäsokeritableteilla. Oireita voi välttää myös kulkemalla rauhallisesti ja välttämällä äkkinäisiä liikkeitä. Vuoristoauringolta kannattaa suojautua huolellisesti. Suosittelemme mukaan otettavaksi auringolta suojaavaan päähineen, aurinkolasit ja aurinkovoiteen, jossa on riittävän korkea suojakerroin, sekä huulirasvan, jossa on aurinkosuoja.
Sydänongelmista kärsivien kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa ennen matkapäätöksen tekemistä.
Juo riittävästi vettä ja muista käsihygienia
Elimistö tarvitsee vettä tavallista enemmän paitsi lämpimässä niin myös korkeammalla oleskellessa. Juo vain pullotettua vettä ja tarkista, että vesipullon sinetti on ehjä. Monet paikalliset ruokalajit syödään sormin, esimerkiksi dipattaessa leipää erilaisiin kastikkeisiin. Tämän vuoksi hyvä käsihygienia on erittäin tärkeää. Helposti mukana kulkeva käsidesi kannattaa ottaa mukaan jo Suomesta.
Bussit
Nepalissa ovat suhteellisen hyvätasoisia, mutta matkanteko voi paikoin tieverkoston heikohkon kunnon vuoksi tuntua epämukavalta. Bhutanissa bussit ovat pieniä, minkä johdosta saatamme joskus joutua jakamaan ryhmän kahteen bussiin.
Ruoka
Bhutanissa ruoka voi tuntua yksitoikkoiselta, mutta maukkaalta. Tarjolla on usein riisiä ja keitettyjä vihanneksia, kalaa ja lihaa harvemmin. Usein käytetty harkullinen chili-juustokastike on nimeltään ema datsi. Nepalin keittiö on monipuolisempi, mutta sekin perustuu riisiin, keittoihin, kanaan ja erilaisiin chutneyhin.
Lentoyhtiö Druk Air/Bhutan Air/Tashi Air
Nepal-Bhutan lentolipun saatte perillä matkaoppaalta ja paikalliselta agentiltamme. Käytämme lentoyhtiötä Druk Air,Bhutan Air tai Tashi Air välillä Kathmandu- Paro-Kathmandu. Matkustajalla saa olla käsimatkatavarana vain yksi korkeintaan 7 kg painava laukku ja ruumaan menevää kirjattavaa matkatavaraa saa olla 20 kg.
Hotellit Bhutanissa ovat suhteellisen yksinkertaisia, eikä hissiä useinkaan ole.
Sähkö ja matkapuhelinliittymät
220 V (sama kuin Suomessa). Ota varmuuden vuoksi mukaan matka-adapteri ja taskulamppu sähkökatkojen varalta.
Bhutanissa ulkomaisten matkapuhelinliittymien toimivuus on vähitellen parantumassa, vaikka asutuskeskusten ulkopuolella ongelmia yhteydensaamisessa saattaa esiintyä.
Valokuvaus
Bhutanissa temppeleissä ei saa sisällä kuvata, eikä useimpiin niistä saa ottaa mukaan kameraa. Joissakin nähtävyyspaikoissa kamerasta tai videokamerasta veloitetaan pieni maksu.
Ostokset
Tupakkatuotteiden myynti Bhutanissa on kielletty ja matkailijat saavat viedä maahan vain rajoitetun määrän tupakkatuotteita.
Nepal ja Bhutan ovat melko edullisia maita matkailijoille. Viini on kallista, ja tavallisimpia ruokajuomia ovatkin olut, virvoitusjuomat sekä kivennäisvesi. Suosittuja matkamuistoja ja tuliaisia ovat muun muassa korut, brodyyrit ja erilaiset taidekäsityöt. Muista, että Suomen tuontimääräykset kieltävät uhanalaisista eläimistä valmistettujen tuotteiden maahantuonnin. Tällaisia ovat muun muassa norsunluu, krokotiilinnahka ja täplikkäistä kissaeläimistä tai tietyistä käärmelajeista valmistetut tuotteet sekä korallit.
Lue lisää Nepalista ja Bhutanista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.
Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi
Kaikki tämä sisältyy matkaan
• Edestakainen reittilento Helsinki–Kathmandu
• Edestakainen reittilento Kathmandu–Paro
• Bhutanin viisumi
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti.
• Majoitus
• 10 aamiaista
• 5 lounasta
• 10 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut
Tulosta päiväohjelma ja hyvä tietää -osio
MATKATIETOA
Päivä 1
Lento Helsinki - Kathmandu. Yöpyminen lennolla. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.
Päivä 2
Saapuminen Kathmanduuun. Bussikuljetus hotellille, noin 5 km. Lyhyehkö kaupunkikiertoajelu Kathamandussa. Tervetuloillallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Kathmandussa.
Päivä 3
Bussiretki Kathmandussa. Vierailu Swayambodnathissa, Dubbar-aukiolla ja Thamelin torialueella. Aamiainen ja illallinen.
Päivä 4
Lento Kathmandu - Paro (Bhutan), noin 1,5 tuntia. Paro - Thimphu, bussi noin 55 km. Aamiainen, lennolla tarjoiltava ateria ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Thimphussa.
Päivä 5
Thimphu - Punakha, bussi noin 80 km. Vierailu Punakha Dzongissa, nunnakoulussa ja ruoanlaittoesitys. Aamiainen, lounas ja illallinen.
Päivä 6
Punakha – Thimphu – Paro, bussi noin 125 km. Vierailu Chimi Lhakhangin temppelissä ja käsityökoulussa Thimphussa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Punkahassa.
Päivä 7
Retki Tiikerinpesälle, bussi noin 30 km. 3-5 tunnin pituinen vaellus, jousiammuntaa ja vierailu paikallisen perheen luona. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Parossa.
Päivä 8
Puolipäiväretki Parossa sisätäen virailun sekä Ta Dzongissa että Rinpung Dzongissa. Iltaretki perinteisen tanssin ja musiikin kera. Aamiainen ja illallinen.
Päivä 9
Lento Paro - Kathmandu, noin 1,5 tuntia. Kathmandu, bussi noin 10 km. Vapaa iltapäivä. Pashupatinath ja Aarti-seremonia illalla. Aamiainen, lennolla tarjoiltava ateria ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Kathmandussa.
Päivä 10
Lisämaksullinen retki Himalajalle, (hinta noin 275 USD, varataan ja maksetaan paikan päällä). Retki Kathmandussa, bussi noin 50 km sisältäen vierailun Swayabbodnathin pyhäkössä ja käynnit Bhaktapurin ja Patanin kylissä. Aamiainen ja illallinen.
Päivä 11
Retki Kathamandun laaksoon sisältäen vierailut Kathamundin kuuluisimmissa rakennuksissa, bussi noin 80 km. Vierailut Bungmatin ja Khokanan kylissä. Iltapäivällä vapaa-aikaa Thamelin markkinoilla. Aamiainen ja illallinen.
Päivä 12
Vapaapäivä Kathmandussa. paluumatkalle asti. Lentokenttäkuljetus Kathmandun lentoasemalle, noin 5 km. Aamiainen ja lennoilla tarjoiltavat ateriat. Lento Kathmandusta Helsinkiin.
Päivä 13
Saapuminen Helsinkiin aikaisin aamulla. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.
Nepal
Asukasluku: 31 milj.
Pinta-ala: 147 181 km²
Valuutta: Nepalin rupia (NPR)
Uskonto: Hinduja 90 %, buddhalaisia 8 % ja muita 2 %
Kieli: Virallinen kieli on nepali (läheistä sukua hindin kielelle). Lisäksi 12 vähemmistökieltä ja monia murteita. Ylempien yhteiskuntaluokkien nepalilaiset puhuvat englantia.
Aikaero: Talvella Suomen aika +3 t 45 min.
Bhutan
Asukasluku: 750 000
Pinta-ala: 38 394 km²
Valuutta: Bhutanin ngultrum (BTN) .
Uskonto: Valtionuskonto on tiibetinbuddhalaisuus (n. 75 % väestöstä), hinduja on väestöstä n. 25 %.
Kieli: Bhutanin virallinen kieli on dzongkha, joka on sukua tiibetin kielelle.
Aikaero: Talvella Suomen aika +3 t, kesällä +4 t.