Suuri kiertomatka inkojen jalanjäljilleKolme maata Andeilla
Päiväohjelma
2024-2025
Päivä 1 – Lentomatka ja saapuminen LimaanLentomatka Perun pääkaupunkiin Limaan, jonne saavuttuamme majoitumme keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliin kahdeksi seuraavaksi yöksi. Loppupäivä on varattu omille tutkimusretkille Limassa.
Päivä 2 – Kaupunkikiertoajelu Limassa sisältäen Casa de Aliagan
Aamupäivän aikana tutustumme Limaan kaupunkikierroksen merkeissä. Tutuiksi tulevat niin nykyinen kaupungin keskusta kuin siirtomaa-aikainenkin Lima. Kierroksemme aikana näemme kaupungin merkittävimmät ja mielenkiintoisimmat paikat, kuten Huaca Pucllanan suuren arkeologisen alueen Inkavaltakuntaa edeltäneeltä Lima-kulttuurin ajalta. Liman historiallisessa keskustassa vierailemme Casa Aliagan palatsissa, joka kuului aikoinanaan itse Liman kaupungin perustajalle, Jerónimo de Aliaga y Ramírezille.
Päätämme kattavan kaupunkikierroksemme piristävän cocktailin merkeissä, jonka nautiskelemme tunnetussa taidegalleriassa.
Iltapäivä on varattu omille aktiviteeteille ja illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen ravintolassa, josta on upea näkymä yli Tyynenmeren.
Päivä 3 – Inkavaltakunnan Pyhä laakso
Nautittuamme aikaisen aamiaisen, on tullut aika jättää Perun ikimuistoinen pääkaupunki, ja monen monta kulttuurista kokemusta rikkaampana jatkamme matkaamme kohti Inkojen Kuningaskunnan entistä pääkaupunkia Cuscoa. Matkan taitamme lentäen, lentomatkan pituus on noin 1 tunti ja 20 minuuttia.
Saavuttuamme perille, tapaamme paikallisoppaan ja nyt on aika vaihtaa jälleen kulkuneuvoa. Päivämme jatkuu bussimatkalla kohti Sacsayhuamania, joka on mieleenpainuva esimerkki Inkojen puolustuksellisesti vaikuttavasta kaupungista. Jotkut valtavista kivenlohkareista, jotka on sijoitettu 360 metriä pitkiin rinnakkaisiin muureihin, painavat jopa 30 tonnia. Kaikki 21 linnaketta on sijoitettu symmetrisesti, joten linnoituksella tarvittiin ainoastaan kourallinen sotilaita mahdollisia vihollisia vastaan.
Nähtyämme tämän taidonnäytteen inkojen puolustuksellisesti merkittävästä kaupungista, jatkuu matkamme kohti pohjoista ja Urubambaa, jossa sijaitsee Valle Sagrado, inkojen Pyhä laakso.
Iltapäivän vietämme Ollantaytambossa, joka oli strategisesti merkittävä inkojen linnoitus pyhän Urubamba-joen tuntumassa. Linnoitukselta onnistuttiin torjumaan menestyksekkäästi Manco Incan johdolla espanjalaisen Pizarron toistuvat hyökkäykset vuonna 1536. Täältä meillä on upeat näkymät yli samannimisen kaupungin, silmiimme kantautuvat niin kanavat kuin pikku kadutkin, jotka eivät ole muuttuneet sitten inkojen aikojen.
Päivä 4 – Retki Machu Picchulle
Nyt on tullut se kauan odotettu päivä, jolloin teemme retken Machu Picchulle, joka on useimmille tämän kiertomatkan kohokohta. Edessämme on ikimuistoinen junamatka halki viidakon, inkojen viimeiseen merkittävään kaupunkiin ja puolustustukikohtaan. Alue oli vuosisatojen ajan Andien tiheän kasvillisuuden peitossa, kunnes tutkimusmatkailija Hiram Bingham, Yalen yliopiston arkeologi, löysi sen sattumalta vuonna 1911. Yalen yliopiston arkeologinen retkikunta tutkikin aluetta vuosien ajan. Espanjalaiset valloittajat eivät koskaan onnistuneet pääsemään näin korkealle, Urubambajoen ja Urubambalaakson yläpuolelle. Juuri tämän takia kaupunki on säilynyt aina meidän päiviimme uskomattoman hyvin. Me saamme ihailla portaita, palatseja, temppeleitä, terasseja, torneja ja lähteitä, jotka kaikki kertovat meille inkojen korkeakulttuurista.
Tämän ikimuistoisen ja vaikuttavan kokemuksen jälkeen matkamme jatkuu Cuscoon, jonne majoitumme kahdeksi seuraavaksi yöksi.
Päivä 5 – Cusco – Inkavaltakunnan pääkaupunki
Tänään tutustumme lähemmin Cuscoon, inkojen Pyhän laakson keskukseen, joka on myös maailmanperintökohde. Cusco on rakennettu inkojen valtakunnan entisen pääkaupungin raunioiden keskelle. Kaupunki on alun perin rakennettu muistuttamaan puumaa, yhtä inkojen pyhistä eläimistä. Cusco oli yksi aikansa mahtavimmista kaupungeista, joka ei jää historiassa Kairon, Ateenan, eikä Roomankaan varjoon. Useimmat turistit suunnistavat suoraan Machu Picchulle, mutta me emme jätä tätä fantastista kaupunkia väliin, vaan tutustumme yhdessä sen saloihin. Kaupunki on muuttunut vuosisatojen varrella, eikä muistuta kovinkaan paljon sitä Cuscoa, jonne espanjalaiset saapuivat jo vuonna 1532. Mahtavat rauniot ja Plaza de Armasin aukion ympärillä hyvin säilynyt keskiaikainen kaupunginmuuri tekevät Cuscosta uskomattoman viehättävän kaupungin, yhden Etelä-Amerikan kauneimmista.
Cuscossa teemme mieleenpainuvan kaupunkikierroksen, jonka aikana perehdymme kaupungin aarteisiin, niin inkojen aikaisiin kuin siirtomaa-aikaisiinkin. Aloitamme tutustumisen Cuscoon vierailemalla Koricanchan temppelissä, jota kutsutaan myös Auringon Temppeliksi − erinomainen esimerkki inkojen taitavasta rakennustekniikasta. Espanjalaiset ovat kertoneet temppelin olevan niin yliluonnollisen kaunis, että sitä on mahdoton edes yrittää kuvailla. Näemme myös kaupungin kuuluisan katedraalin, joka sijaitsee Plaza de Armas -aukion tuntumassa. Katedraalissa voi ihailla kauniita paikallisten taiteilijoiden uskonnollisaiheisia maalauksia.
Loppupäivä on varattu omille tutkimusretkille.
Päivä 6 – Bussimatka Punoon Titicaca-järvelle
Tänään meitä odottaa jännittävä bussimatka Titicaca-järvelle, joka on maailman korkeimmalla paikalla sijaitseva purjehduskelpoinen järvi. Järven merkitystä ei voi olla mainitsematta inkojen uskonnollisen kulttuurin yhteydessä. Nyt matkaamme Andien leveimmällä kohdalla. Seuraaviksi kahdeksi yöksi majoitumme Punon kaupunkiin, joka sijaitsee kauniin Titicaca-järven läntisellä rannalla. Bussimatkamme aikana teemme useita pysähdyksiä, muun muassa pienessä andilaisessa Andahuaylillasin kylässä, joka on tunnettu upeasta siirtomaa-ajan arkkitehtuurista ja San Pedro Andahuaylillasin 1600-luvulta peräisin olevasta kirkosta. Kirkko on tehnyt sen vierailijoihin niin suuren vaikutuksen, että sitä on alettu kutsua Etelä-Amerikan Sikstuksen kappeliksi.
Päivämme jatkuu vierailulla Racchin arkeologisella alueella, joka on tunnettu siellä sijaitsevasta Wiracochan temppelistä. Upea, kerrassaan loistava luonto on tärkeä osa matkaamme ja siitä saamme nauttia tänäänkin. Maisema, jota nyt saamme ihailla, on muuttunut karun kauniiksi, jossa silmä lepää. Päivän aikana pysähdymme koko matkamme korkeimmassa kohdassa, Abra La Rayassa, joka sijaitsee 4 388 metriä merenpinnan yläpuolella.
Seuraavan pysähdyksen teemme pienessä Pucarán kylässä. Näemme vanhan linnoituksen rauniot ja asuinpaikan, joka vie meidät aikamatkalle aina noin vuoteen 1800 ennen ajanlaskumme alkua. Alue on uskomattoman suuri, kattaen yhteensä jopa noin 4.2 km2.
Ennen kuin saavumme fantastiselle Titicaca-järvelle, ajelemme Juliaca-nimisen kaupungin läpi.
Cuscoa pidetään useimmiten Perun ja koko Etelä-Amerikan kauneimpana kaupunkina, jota koristavat elegantit siirtomaa-aikaiset rakennukset. Juliacaa sen sijaan pidetään useimmiten jopa yhtenä Perun rumimmista kaupungeista. Useimmat talot ovat edelleen keskeneräisiä, ja rautaiset piikit “sojottavat” niistä suoraan kohti taivasta. Tämän ei voi sanoa tekevän kaupungista viehättävää, mutta toisaalta se ei näytä tylsältäkään. Pöly kohoaa korkeuksiin kaupungin hiekkateiltä ja tämän kaiken lisäksi Juliacan väitetään olevan keskuspaikka alueen salakuljetustoiminnalle. Vivahteikkaan päivän jälkeen saavumme lähes taianomaiselle Titicaca-järvelle.
Ennen yhteistä illallista hotellillamme jää sinulle omaa aikaa nauttia hotellista ja sen ympäristöstä. Tässä paratiisissa vietämme yhden yön.
Päivät 7– 8 – Isla del Sol, Inkavaltakunnan Pyhä saari
Nautittuamme aikaisen aamiaisen, aloitamme matkamme kohti Boliviaa. Seurailemme pitkin Titicaca-järven eteläisiä rantoja ja saamme nauttia jatkuvasti vaihtuvista kauniista ja erilaisista maisemista.
Rajanylitysmuodollisuuksien jälkeen saavumme hiljalleen Copacabanan kaupunkiin, jossa kulkuneuvomme vaihtuu veneeksi ja aloitamme venematkan inkavaltakunnan Pyhälle saarelle, Isla del Solille – Auringonsaarelle. Päivän aikana ehdimme vierailla kuuluisassa ”Mustan Madonnan” Basilikassa, joka on suosittu pyhiinvaelluskohde koko Etelä-Amerikan katoliselle väestölle.
Venematkamme on noin yhden tunnin pituinen. Seilaamme Copacabanan satamasta kohti länttä. Nyt on helppo havaita Titicaca-järven suuruus, se olisi Euroopan kolmanneksi suurin järvi Venäjän Laatokan ja Äänisen jälkeen. Venematkamme aikana saamme nauttia Titicaca-järveä ympäröivistä kuvankauniista maisemista.
Saavuttuamme perille Huacaniin, jätämme veneen ja aloitamme noin tunnin pituisen kävelymatkan kohti majapaikkaamme. Matkatavaramme kuljetetaan lodgelle, suoraan huoneisiimme. Kävelyretki ei ole vaativa, patikoimme pitkin jo ”hyvin tallattuja” polkuja ja kylien viehättäviä kujia. Muistathan ottaa mukaan kunnon jalkineet, esimerkiksi hyvin ”sisäänajetut” lenkkitossut. Maisemat reitillämme ovat kerrassaan ainutlaatuisia. Titica-järven silmiinpistävä erikoisen siniharmaa väri ja lumenpeittämät vuorenhuiput luovat helposti tunnelman, kuin olisimme saapuneet keskelle mitä kauneinta maailmaa.
Näemme terassiviljelmiä, joilla viljellään muun muassa papuja ja perunoita. Pienet talot ja paikalliset ihmiset arkisten askareidensa kanssa luovat aivan omanlaisensa tunnelman. Täällä viettämämme kahden päivän aikana olemme keskellä paikallista kulttuuria ja ehkäpä saamme selville mahtavan inkavaltakunnan mitä mielenkiintoisimpia salaisuuksia.
Toisena päivänä vierailemme järven pohjoispuolella yhdessä merkittävimmistä arkeologisista kohteista. Edessämme on noin tunnin pituinen venematka Chincanan raunioille, pyhille kivimuurien labyrinteille. Täältä teemme lyhyehkön kävelyretken alemmas Challapampaan, josta matkamme jatkuu veneellä Challasin kylään. Perille päästyämme vierailemme pienehkössä arkeologisessa museossa, jossa on esillä muun muassa mielenkiintoisia vaatteita ja musiikki-instrumentteja.
Huomioithan, että tänne otetaan mukaan matkatavarat vain kahdeksi yöksi, jotka vietämme täällä. Ota mukaan vaikkapa reppu ja myös jotain lämmintä vaatetta, sillä illat saattavat olla viileitä. Suuremmat matkatavarat kuljetetaan jo La Paziin.
Iltapäivä on varattu omille aktiviteeteille. Isla del Solilla tai Aurinkosaarella saamme nauttia vierailumme ajan puolihoidosta.
Päivä 9 – Santa Cruz de La Paz
Tänään palaamme takaisin mantereelle ja päämäärämme on La Paz, Bolivian pääkaupunki, jonne matkamme taittuu bussilla.
Tämän päivän ensimmäinen vierailukohteemme on Isla de la Luna eli Kuusaari. Päästäksemme saarelle, kävelemme ensin niin kutsuttuja Inkaportaita pitkin, jonka jälkeen meitä odottaa venematka. Perille saavuttuamme näemme vaikuttavan Iñaq Uyun palatsin. Jännittävän vierailun jälkeen palaamme Copacabanaan, jossa meitä odottaa bussi ja aloitamme matkamme kohti La Pazia tai Santa Cruz de La Pazia, joka on virallinen nimi kaupungille, joka sijaitsee huimat 3 600 metriä merenpinnan yläpuolella.
Sijaintinsa vuoksi syvällä rotkossa, kalliomassan ympäröimänä, kaupunki ei voi kasvaa leveyssuunnassa, vaan se kasvaa ainoastaan korkeussuunnassa. Kaupunki näyttää kutistuneen rotkon pohjalla ja kasvaa tasaisesti leveyssuunnassa tasangolta ylöspäin. Viereistä Alton aluetta ei voi muuta kuin ihmetellä – valtava rykelmä punaisiksi maalattuja tiilitaloja, joissa asuu noin miljoona ihmistä.
Lännestä tullessa, josta mekin saavumme, paljastaa La Paz valtavan rotkonsa, joka on kuin surrealistinen uni Andien dramaattisesta maisemasta.
La Pazissa vietämme kaksi seuraavaa yötä.
Päivä 10 – Kaupunkikiertoajelu La Pazissa
La Paz on yksi maailman korkeimmalla paikalla sijaitsevista kaupungeista. Tähän erikoiseen kaupunkiin tutustumiseen käytämmekin runsaasti aikaa. Bolivian pääkaupunki ei muistuta mitään toista suurkaupunkia Etelä-Amerikassa, täällä vastakohdat ovat toinen toistaan suurempia. La Pazissa pääsemme kokemaan kaupungin ainutlaatuista, lähes käsinkosketeltavaa energiaa.
Tutustumme lähemmin siirtomaa-aikaiseen kaupunginosaan, joka on listattu myös Unescon maailmanperintöluetteloon. Tutuiksi tulevat muun muassa Plaza de Murillo, katedraali, presidentin palatsi ja kongressi.
La Pazin voidaan sanoa olevan kaaoottinen kaupunki, kuten useimmat etelä-amerikkalaiset suurkaupungit ovat. La Pazin erityinen ongelma on kuitenkin sen maantieteellinen sijainti. Vuonna 2014 vihittiin käyttöön uusi, lähes vallankumouksellinen liikenneratkaisujärjestelmä el Teleférico eli nykyaikainen köysirata. Se on muuttanut monen kaupunkilaisen arjen huomattavasti helpommaksi. Aikaisemmin useiden tuntien matkat taittuvat nyt ainoastaan noin vartissa. Myös meille tarjoutuu tilaisuus kokeilla tätä kaupungin suurta ylpeydenaihetta. Liikenteen ruuhkahuipussa vaunut liikennöivät 12 sekunnin välein ja köysiratajärjestelmä on käytössä kokonaista 17 tuntia vuorokaudessa.
Päivän päätteeksi vierailemme ainutlaatuisessa Valle de la Lunassa eli Kuulaaksossa, joka on hieman keskustan ulkopuolella sijaitseva eroosion johdosta syntynyt kallio- ja savimuodostelma. Tätä erikoista näkyä muistelee vielä pitkään matkan jälkeenkin.
Iltapäivä ja ilta on varattu omille tutkimusretkille.
Päivä 11 – Altiplano, Andien tasanko
Tänään meitä odottaa kerrassaan kiehtova matka, ilmansuuntana etelä. Päämäärämme on Altiplano – Andien tasanko. Se sijaitsee keskimäärin noin 3 600 metriä merenpinnan yläpuolella ja sitä ympäröivät kauniit jopa 6 000 metriin kohoavat lumen peittämät arvoitukselliset tulivuorten huiput. Altiplanolta lounaaseen katsottuna sijaitsee maailman kuivin autiomaa ja idässä taas mahtavat Amazonin sademetsät.
Suurin osa Altiplanon tasangosta jää Bolivian puolelle, mutta osa siitä ulottuu jopa Peruun, Argentiinaan ja Chileen saakka. Vietämme kolme unohtumatonta päivää näissä harvinaisissa maisemissa jännittävän historian keskellä.
Heti aamiaisen jälkeen jätämme La Pazin taaksemme ja saavuttuamme pieneen rautateiden risteyskaupunkiin Oruroon, on aika nauttia herkullinen lounas. Täältä matkamme jatkuu pienehköön Uyunin kaupunkiin. Salar de Uyuni on myös maailman suurimman yhtenäisen suolatasanteen nimi.
Noin sata vuotta sitten Uyuni oli vielä varsin merkillinen paikka – täynnä työmiehiä ja englantilaisia insinöörejä, jotka olivat aloittaneet merkittävän projektin yhdistää Altiplano ja Tyynimeri rautateitse. Tänä päivänä Uyuni on portti lumoavalle luonnonihmeelle, jonne saapuu vierailijoita ympäri maailmaa ihailemaan sen ainutlaatuista taianomaisuutta.
Päivä 12 – Maailman suurin suolatasanne – Salar de Uyuni
Tänään aloitamme muutaman päivän kestävän tutustumisretken yhteen ehkäpä karuimmista paikoista planeetallamme, joka on samaan aikaan sekä uskomattoman kaunis että myös erittäin ylvään oloinen. Nyt vaihdamme kulkuneuvoja ja seuraavien päivien ajan tutkimme aluetta nelivetoisten maastureiden kanssa, kunnes saavumme 14. matkapäivänämme Bolivian ja Chilen rajanylityspaikalle.
Päivän ensimmäinen pysähdyspaikkamme on pieni suolatehdas pienessä Colchanin kylässä, jossa tutustumme suolan valmistuksen saloihin. Colchanista matkamme jatkuu kohti Salar de Uyunia – maailman suurinta suolatasannetta. Nyt suuntaamme Isla Incahuasille (ajomatka noin kaksi tuntia) ja eteemme avautuu korkea kalliomuodostelma keskellä suolamerta. Saarella kasvaa vaikuttava jättiläiskaktus (Echinopsis atacamensis), joka vain vahvistaa sitä jännittävää tunnetta, ikään kuin olisimme saapuneet toiselle planeetalle. Täällä näemme myös korallien fossiileja, jotka ovat peräisin ajalta, jolloin koko alue oli veden alla eli ajassa taaksepäin noin 40 000 vuotta.
Tunnetta, samoin kuin tätä ainutlaatuista kokemusta, on mahdoton kuvailla: ilmassa on jotain äärettömän erilaista ja suurta, joka tuntuu lähes jokaisessa hengenvedossa. Eläminen tässä ympäristössä vaatii erityisen paljon sen asukkailta. Eläimistö on kuitenkin suhteellisen rikas, enemmistö siivekkäitä. Alueella on rekisteröity yli 80 lintulajia, kolme eri flamingolajia, jotka löytävät lempiruokansa monien järvien pohjasta. Marraskuussa täällä pesii satojatuhansia pitkäjalkaisia kahlaajia. Yksi harvinaisista lintulajeista, joka tavataan usein näissä vesistöissä on sarvinokikana. Muita eläinkunnan asukkaita, jotka ovat oppineet elämään tässä äärimmäisen vaativassa ympäristössä ovat muun muassa Magella-kettu ja Viscacha-rotta. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä onnistumme näkemään näitä eläimiä useammankin kuin yhden kerran.
Päivämme jatkuu kohti pohjoista, Tunupan tulivuorelle, joka sijaitsee 5 432 metriä merenpinnan yläpuolella. Noin kahden tunnin ajomatkan jälkeen olemme perillä tulivuoren juurella ja ajelemme ylös Coquezan kylään, jossa on mahdollisuus vierailla muumioluolassa. Maisemat yli kylän ovat ainutlaatuiset. Suolatasanteella päiväohjelman reitit voivat muuttua, johtuen vedenpinnan tasosta, joka vaihtelee riippuen vuodenajasta ja kuukaudesta. Tammikuussa hiekkatasanne muuttuu suolajärveksi.
Teemme luonnollisesti kaikkemme, jotta päiväohjelma olisi yllä mainitun mukainen, vähemmän vaikuttava se ei missään tapauksessa tule olemaan!
Majoitumme ”suolahotelliin” ja illalla nautimme yhteisen hyvin ansaitun illallisen.
Päivä 13 – Ei missään ja maailman keskellä
Tänään on edessämme pitkä, mutta vaikuttava päivä, ilmansuuntana etelä. Matkaamme halki ylämaan ja näemme sen monet vaihtelevat geologiset muodostelmat.
Ensin ajamme halki koko Salar de Uyunin, pohjoisesta etelään. Suolameren jätämme taakse lounaassa sijaitsevassa Chuvicassa. Tasainen maasto muuttuu nyt mäkisemmäksi ja on vaikea kuvitella, että näkisimme kaiken tämän keskellä ihmisasutusta, kunnes yhtäkkiä näemme lähestulkoon huomaamattomia pieniä kyliä tässä karussa äärettömyydessä. Mitä todennäköisimmin juuri täällä kokee sen ihmeellisen tunteen, että ei ole missään, mutta on kuitenkin koko maailman keskellä.
San Juan, San Augustín ja Alota ovat kaikki paikkoja, joiden laaksoissa kasvaa ruoho ja laameläimet käyskentelevät ja suorastaan herkuttelevat. Matkalla päivän päämäärään, pieneen Villamariin, näemme hassuja luonnon muovaamia veistoksia, jotka ikäänkuin kuuluvat tähän erikoiseen maisemaan. Tänne majoitumme yhdeksi yöksi ja illalla nautimme yhteisen illallisen.
Päivä 14 – Matka Boliviasta Chileen
Tänään on aika jättää Bolivia taaksemme, ylitämme rajan ja saavumme Chileen. Ennen rajan ylitystä saamme kokea yhden Etelä-Amerikan mielenkiintoisimmista luonnonsuojelualueista, Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Avaroan. Luonnonsuojelualue on tunnettu ennen kaikkea sen erivärisistä järvistä, kuumista lähteistä ja geysireistä.
Kaikki mitä näemme ja koemme päivän aikana tekee poikkeuksetta lähtemättömän vaikutuksen. Maisemat ovat toinen toistaan upeampia, Andien korkeimmat tulivuoret näyttäytyvät mahtavasti Bolivian ja Chilen läntisellä rajalla. Korkeimmat niistä ulottuvat jopa yli 6 000 metrin korkeuteen.
Bolivian puolella ehdimme nähdä vielä vaikuttavaa luonnon muodostamaa taidetta, kuten Laguna Coloradan – Värjätyn järven, Sol de Mañanan geysirin, Polquesin kuumat lähteet ja Laguna Verden – Vihreän järven, joka sijaitsee mahtavan Lincancaburin tulivuoren (5 400 metriä merenpinnan yläpuolella) läheisyydessä.
Saavuttuamme pienelle Hito Cajónin rajanylityspaikalle, on aika jättää Bolivia. Nyt saavumme Chileen, jolla on kunnia olla jo kolmas maa monipuolisen kiertomatkamme aikana. San Pedro de Atacama, jonne majoitumme seuraavaksi yöksi, sijaitsee noin 50 km päässä. Maisemat jatkuvat yhtä ainutlaatuisina kuin aikaisemminkin matkan aikana, tiettyjä paikkoja näillä seuduilla on verrattu jopa Marsiin ja Kuuhun.
Atacama on suola-aavikko, johon on sekoittunut hiekkaa, laavaa ja mineraaleja. Alue on kuuluisa myös salpietarista, samoin kuin suurista kuparilöydöistä. Kuten naapurimaassa Boliviassakin, on täälläkin asutus hyvin rajallista, johtuen äärimmäisen poikkeuksellisista luonnonolosuhteista. ”Los atacameños” muodostaa suurimman osan väestöstä. Enemmistö väestöstä asuu Calaman ja San Pedro de Atacaman keitailla.
Espanjalaiset saapuivat tänne 1500-luvun alkupuolella, mutta alueen arkeologiset löydöt kertovat eri intiaanikulttuurien asutuksesta jo kymmeniä tuhansia vuosia taaksepäin. Atacama on myös yksi merkittävimmistä arkeologisista alueista Chilessä.
Päivä 15 – Matka Santiago de Chileen
Nyt on tullut aika jättää San Pedro ja Atacaman aavikko taakse, matkamme jatkuu viimeiseen kohteeseen, Chilen värikkääseen pääkaupunkiin. Calamasta Santiago de Chileen matkamme taittuu lentämällä.
Tänään voimme levähtää hetken ja sulatella sitä kaikkea, mitä olemme ehtineet kokea matkallamme tähän asti. Saavuttuamme hotellille, on loppupäivä varattu omille tutkimusretkille Santiago de Chilessä.
Päivä 16 – Kaupunkikiertoajelu Santiago de Chilessä
Tänään tutustumme lähemmin Santiago de Chileen, sen historiaan ja nykypäivään. Chilen pääkaupunki on tänä päivänä dynaaminen kaupunki, jossa näemme mielenkiintoisen sekoituksen huippumoderneja pilvenpiirtäjiä, kirkkoja, luostareita ja siirtomaa-aikaisia rakennuksia. Päivän aikana kuulemme niin itsenäisyyssodasta kuin kaupungin kuuluisasta kultakuumeestakin.
Yksi kaupungin rakennuksista, joka on varmasti jäänyt monen mieleen, on Palacio de la Moneda eli presidentin palatsi. Se on toiminut näyttämönä useille Chilen historian merkittäville tapahtumille.
San Cristobalin kukkulalta meille avautuvat upeat näkymät yli koko kaupungin.
Ennen kuin palaamme takaisin hotellillemme, näemme vielä kaupungin uuden tyylikkään finanssikeskuksen, jota kutsutaan nimellä ”Sanhattan”. Loppupäivä on varattu omille aktiviteeteille Santiago de Chilessä.
Päivä 17 – Valparaíso, Viña del Mar ja viinitila
Päivän retkemme vie meidät Tyynenmeren rannikolle ja Valparaisoon. Santiagon ja Valparaison välillä sijaitsee yksi Chilen 14 viinialueesta, Casablancan laakso, joka on tunnettu arvostetuista viineistään.
Chile on onnistunut valloittamaan paikkansa maailman suurten viinintuottajamaiden joukossa, maassa tuotetaan erittäin korkeatasoisia viinejä. Sekä ilmasto että maaperä luovat lähes täydelliset olosuhteet menestyksekkäälle viininviljelylle. Viiniviljelmiä on yhteensä noin 100 000 hehtaaria ja myös monet kuuluisat eurooppaalaiset viinitalot ovat aloittaneet viininviljelyn täällä. Päivän aikana tutustumme yhteen paikalliseen viiniviljelmään.
Valparaison sanotaan olevan yksi koko Chilen kauneimmista kaupungeista, se on myös maan tärkein satamakaupunki. Vanha satamakortteli on useiden vuorenkukkuloiden ympäröimä. Jokainen kukkula on kuin oma kaupunki, jonka erityisen viehättävän tunnelman luovat muun muassa sen kiemuraiset ja pittoreskit kadut.
Päivämme jatkuu Viña del Marin naapurikaupunkiin, jossa nautimme maukkaan lounaan aivan Tyynen valtameren rantojen tuntumassa. Myöhään iltapäivällä saavumme takaisin Santiagoon.
Ennen yhteistä matkanpäätösillallista jää sinulle vielä aikaa tutkia Santiagoa omin päin.
Päivä 18 – Kotimatka
Nyt on tullut aika jättää Chile taakse ja sanomme hyvästit Santiagolle, kotimatkamme voi alkaa.
Päivä 19 – Saapuminen Helsinkiin
Monen monta uutta kokemusta ja muistoa rikkaampana haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uudelleen TEMAn jännittävään maailmaan!
Hyvä tietää
Matkan hintaan sisältyyEdestakaiset reittilennot Etelä-Amerikkaan ja maan sisäiset lennot sekä muut ohjelmassa mainitut kuljetukset. Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuiltamme varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta). Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).
Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!
Valuutta ja ostoksista
Matkakassaksi mukaan kannattaa varata US-dollareita. Suuremmissa tavarataloissa ja ravintoloissa käyvät useimmiten yleisimmät luottokortit maksuvälineinä (ei aina). Matkan hintaan sisältyvät ateriat on mainittu matkaohjelmassa. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.
Suosittuja ostoksia ovat muun muassa laama- ja alpakkavillatuotteet, käsityöt, erilaiset tekstiilit, perinteiset intiaanien käsityöt, lakkatyöt, hopea- ja kultakorut ja kauniit niin kutsutut retablosit (retablos) eli intiaanien alttarikaapit.
Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly tämän matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat mukaan juomarahoja varten 95 USD / Henkilö. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii juomarahojen antamisesta matkan aikana. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa milloinkin on sopiva. Tippikulttuuri on osa näiden maiden paikallista kulttuuria.
Ilmasto, vaatetus ja pakkausvinkkejä
Ylhäällä altiplanon eli ylatasangon alueella Titicaca-järvellä ja Cuscossa voi varsinkin iltaisin olla tarvetta lämpmillekin vaatteille (samoin lentokentillä ja bussissa), pakkaathan mukaan siis villapuseron ja takin. Hyvät matalakorkoiset ja kumipohjaiset kengät ovat tärkeät, esimerkiksi lenkkitossut. Mukaan kannattaa pakata kevyitä puuvillavaatteita. Sateita voi esiintyä, joten sadetakki tai -viitta tai ainakin sateenvarjo ovat paikallaan. Pukeutuminen hotelleissa matkamme aikana on melkoisen vapaamuotoista. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.
Tititaca-järvellä olemme yli 4 000 metrin korkeudessa ja Cuscossa yli 3 300 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Korkeudesta saatta aiheutua erilaisia fyysisiä oireita, kuten paineen tuntua rinnassa, lievää päänsärkyä, "hengitysvaikeuksia". Nämä tuntemukset ovat normaaleja näissä korkeuksissa ja niihin auttavat useimmiten glukoositabletit, joita voi ostaa myös Perusta. Näitä oireita voi välttää muun muassa liikkumalla rauhallisesti ja hitaasti sekä välttää nopeita liikkeitä.
Ohuesta ilmanalasta johtuen paistaa myös aurinko voimakkaasti ylätasangolla. Muistathan pakata mukaan auringolta suojaavan päähineen, aurinkosuojavoiteen ja myös auringolta suojaavan huulirasvan.
Muita pakkausvinkkejä: kiikarit, hyttyskarkotin ja kosteuspyyhkeet.
Mikäli sinulla on sydänongelmia, otathan yhteyttää lääkäriin ennen matkan varaamista.
Muuta
Päivät 7 ja 8 vietämme niin kutsutulla Aurinkosaarella. Tänne pakataan mukaan vain "käsimatkatavarat" (suosittelemme selkäreppua). Suuremmat matkatavarat kuljetetaan suoraan hotellillemme La Pazissa, jonne matkamme jatkuu Aurinkosaarelta. Kannattaa pakata mukaan myös lämpimiä vaatteita, sillä yöt voivat olla varsin viileitä.
Varsinkin suuremmissa kaupungeissa myös Etelä-Amerikassa, niin kuin muuaallakin maailmassa, on taskuvarkaita. Seuraavassa muutamia vinkkejä taskuvarkaiden varalta, lisää käytännön ohjeita saat paikan päällä Tema-oppaalta: hotellin kassakaappiin kannattaa laittaa aina kaikki "ylimääräinen" käteinen valuutta, jota et ota päivän retkelle mukaan. Vyölaukkua on hyvä käyttää. Emme myöskään suosittele, että pidät kaula- ja rannekoruja suuremmissa kaupungeissa, eikä paikoissa, joissa on paljon ihmisiä.
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta. Lue myös Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.
Keltakuumerokotus vaaditaan ja rokotustodistus tulee ottaa viranomaisia varten matkalle mukaan. Lisätietoja yllä mainitun Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen kotisivuilta tai rokote.fi.