Irlanti ja AransaaretWild Atlantic Wayn kautta Kilkennyyn ja Dubliniin
Päiväohjelma
2024
Päivä 1 – Matka alkaaMatka kohti vihreää saarta alkaa! Saavuttuamme Dublinin lentoasemalle on Tema-opas meitä vastassa lentoasemalla ja lähdemme yhdessä bussilla kohti "länsirannikon helmeksi" kutsuttua Galwaytä.
Ajamme itärannikolta länsirannikolle halki vehreiden ja vaihtelevien maisemien, jotka vastaavat hyvin mielikuvaa "Vihreästä saaresta". Luonnonkauniilla paikalla sijaitseva Galway, jossa vietämme matkan kaksi ensimmäistä yötä, on sekä yliopistokaupunki että kalastussatama. Ympäröivä seutu on niin kutsuttua Gaeltacht-aluetta, jossa perinteinen kansankulttuuri on edelleen voimissaan. Perillä Galwayssä nautimme vielä yhdessä illallisen ennen kuin alkaa olla aika vetäytyä levolle. Lentoajoista riippuen, voidaan tervetuloillallinen nauttia toisena iltana Galwayssa.
Päivä 2 – Aransaaret
Connemaran alue on suurenmoista ja jylhää: villiä luontoa, mahtavia kukkuloita, kanervanummia ja rahkasoita. Täällä voi nähdä lauman connemaranponeja, jotka ovat sopeutuneet hyvin Irlannin karuihin ja kallioisiin olosuhteisiin. Teemme Galwaystä retken Inishmorelle, jonne siirrymme lautalla Rossavealista. Inishmore on Aransaarten saariryhmän kolmesta saaresta suurin ja yksi harvoista paikoista maailmassa, jossa pääkielenä on kelttiläinen kieli. Suurin osa saaren noin 900 asukkaasta puhuu äidinkielenään iirin kieltä. Aransaarilla elettiin pitkään melko eristäytyneesti: sähkö tuli saarille vasta 1970-luvulla ja televisio 1980-luvun alussa. Kalastus on edelleen tärkein elinkeino, joskin myös matkailu on nykyään tärkeä tulonlähde. Astumme maihin pienessä Kilronanin kalastajakylässä, josta minibussi vie meidät jännittävälle saarikierrokselle.
Palattuamme Galwayhyn ehdit vielä illalla tutustua kaupungin ravintola- ja pubielämään viihtyisällä kävelykadulla.
Päivä 3 – Kelttejä ja rannikkoa
Galwaystä matka jatkuu etelään halki Burrenin erikoisen kivisen maiseman. Arktiset kukat kasvavat täällä vieri vieressä kauniiden välimerenkasvien kanssa. Seuraamme rannikon tuntumassa kulkevaa tietä, ja pysähdymme Cliffs of Moherin kallioilla, joiden pystysuorat seinämät laskevat yli 200 metrin korkeudesta suoraan Atlanttiin. Meren tyrskyjen pirstoutuminen kallioita vasten on mahtava näky. Kirkkaalla säällä täältä näkee Aransaarille asti. Tämän päivän päämäärämme on Limerickin kaupunki. Illalla nautimme yhteisen illallisen.
Päivä 4 – Dinglen niemimaa
Jatkamme seuraavaksi Limerickin ja Kerryn kreivikuntien halki länteen Dinglen niemimaalle. Seudun maisemaa hallitsevat korkeat mutta pehmeälinjaiset vuoret ja syvät laaksot, joiden vihreitä rinteitä täplittävät siellä täällä valkoiset lampaat. Seurailemme etelärannikkoa Euroopan läntisimpiin osiin ja nautimme upeista näkymistä. Dinglenlahden eteläpuolisella Iveraghin niemimaalla kohoavat Irlannin korkeimmat huiput, ja lännessä häämöttävät Blasketinsaaret, joilla oli pysyvää asutusta vuoteen 1953 saakka. Pysähdymme pienessä Dinglen kylässä, jossa voit vaikka nauttia perinteisen fish & chips -aterian tai irlantilaisen totin eli toddyn ennen kuin jatkamme Killarneyhyn, jossa vietämme yhden yön.
Päivä 5 – Killarneyn järvet ja Jamesonin whiskey
Viehättävä Killarneyn kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla aivan Killarneyn kansallispuiston kupeessa. Jylhät vuoret ja kauniit järvet, joissa silmä lepää, tekevät näistä maisemista unohtumattomat. Kasvillisuus kolmen järven ympärillä ei myöskään jää huomaamatta. Hyvin poikkeuksellinen sekoitus kasveja samalla alueella – subtrooppisella alueella esiintyvän setripuun vieressä voi nähdä kasvavan esimerkiksi joko koivun tai pihlajan. Näillä kauniilla kolmella järvellä teemme veneretken, jonka jälkeen vierailemme kuuluisassa Muckrossin viktoriaanisen ajan kartanossa.
Matkamme jatkuu Killarneysta etelärannikolle Corkin kaupunkiin. Kaupunki sijaitsee Lee-joen suistossa – joella onkin ollut aina tärkeä merkitys niin kaupungin historiassa kun nykypäivässäkin. Kaupungin vaakunasta voi lukea seuraavat sanat ””A Safe Harbour for Ships”. Joki virtailee kahden kanavan läpi ja Corkissa voi tehdä mielenkiintoisia kävelyreittejä, monet sillat tuovat kaupunkikuvaan oman viehätyksensä. Tänään ohjelmassa on tutustuminen myös toisenlaiseen veteen – nimittäin elämän veteen eli whiskeyyn. Vierailemme Jameson Midleton Tislaamolla ja kierroksen päätteeksemme nautiskelemme tätä kuuluisaa irlantilaista whiskeytä.
Päivä 6 – Titanic, Kilkenny ja Smithwick
Tänään matkamme jatkuu Cobh-nimiseen kaupunkiin, joka sijaitsee vielä Corkin luonnonsataman alueella. Cobh oli luksusristeilijäalus Titanicin viimeinen ”port of Call” sen neitsytmatkalla Southamptonista New Yorkiin. Cohb on siis kaupunki, josta Titanic otti mukaan viimeiset matkustajat. Nyt keskitymmekin lähemmin Titaniciin ja sen surulliseen kohtaloon vierailemalla Titanic- Experience-näyttelyssä. Cobh’ssa näemme myös White Star Linen vanhan lipputoimiston. Siirtolaisuus on tärkeä osa Cobh’n historiaa. Yli 2.5 miljoonaa irlantilaista jätti kotimaansa 1800- ja 1900-luvuilla. Nyt saat oman laivalippusi ja matkaat yli 100 vuotta ajassa taaksepäin. Matkamme jatkuu Cashelin kautta Kilkennyyn. Seuraavan pysähdyksen teemme Cashelissä, jossa sinulla on omaa aikaa nauttia lounas. Cashel on kuuluisa Pyhän Patrickin kalliosta, jolla sijaitsee joukko merkittäviä uskonnollisia rakennuksia, vanhimmat jo 1100-luvulta. Iltapäivällä matkamme jatkuu kohti pientä viehättävää Kilkennyn kaupunkia. Kaupunkiin saavuttuamme tutustumme oluen historiaan ja nykypäivään Smithwicksin olutpanimolla, jossa meitä odottaa hienosti toteutettu opastettu kierros, joka päättyy oluenmaistajaisiin. Tämän jälkeen majoitumme kaupungin keskustassa sijaitsevaan hotelliin.
Päivä 7 – Dublin
Aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti Irlannin sympaattista pääkaupunkia, jossa odottaa kaupunkikierros. Dublin on saanut nimensä gaelinkielen sanasta "dubh-linn", joka tarkoittaa merenlahtea. Viikingit perustivat Dublinin vuonna 841 kahden joen, Poddlen ja Liffeyn, muodostamaan lahteen. Dublinilla on kokoonsa nähden huomattava rooli kirjallisuuden historiassa. Kaupunkiin liitetään muun muassa suuret kirjailijat Jonathan Swift, Oscar Wilde, W.B. Yeats, James Joyce, George Bernard Shaw ja Samuel Beckett.
Dublinin kirjallisesta menneisyydestä lisää tietoa janoavien kannattaa käydä Parnell Squarella sijaitsevassa kirjailijamuseossa, jossa on edellä mainittuja ja monia muita kirjailijoita koskevia näyttelyjä sekä heidän teostensa harvinaisia painoksia. Kaupungissa on myös tilaisuus seurata James Joycen kuuluisan Odysseus-romaanin päähenkilön Leopold Bloomin jalanjälkiä. Lähes 800-sivuisen romaanin tapahtumat sijoittuvat yhteen ainoaan päivään Dublinissa kesäkuussa 1904. Myytävänä on nykyään opaskirjoja, jotka lähes koomisella tarkkuudella kertovat, missä sijaitsi esimerkiksi teurastamo, josta Bloom osti sianmunuaisen aamiaiseksi. Kansallismuseossa on näytteillä kiintoisa kokoelma Länsi-Irlannin rahkasoilta löytyneitä kultakoruja. Kunniakas yliopisto Trinity College taas muodostaa rauhaisan keitaan kaupungin hälyn keskellä. Hienojen rakennusten joukossa on maineikas kirjasto, jossa säilytetään erästä maailman kauneimmista kirjoista: Book of Kells sisältää neljä evankeliumia runsaasti kuvitettuina. Kirja kirjoitettiin ja maalattiin pergamentille Kellsin luostarissa vuonna 800. Kansallisgalleriaakaan ei kannata unohtaa!
Dublinissa on myös useita kauppakatuja erinomaisine ostosmahdollisuuksineen. Päätämme ihanan viikon ystävällisessä Irlannissa nauttimalla illallisen yhdessä kaupungin suosituimmista ravintoloista, The Chruchissa, joka nimensa mukaisesti on aikoinaan ollut kirkko. Illallisen aikana saamme nauttia irlantilaisesta musiikista ja tanssista.
Tänään on tullut aika jättää ystävällinen Irlanti. Matkaamme Dublinin lento-asemalle, josta kotimatka kohti Helsinkiä alkaa. Kiitos tästä kerrasta ja tervetuloa uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan!
Hyvä tietää
Matkan hintaan sisältyyEdestakainen reittilento Helsinki – Dublin, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.
Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuiltamme varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.
Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.
Sähköinen matkustuslupa vaaditaan 2025!
Isoon-Britanniaan matkustavat Pohjoismaiden kansalaiset tarvitsevat sähköisen matkustusluvan (ETA) 2.4. 2025 alkaen. ETA on uusi digitaalinen matkustuslupa, joka tulee pakolliseksi lyhyille matkoille Englannissa, Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa ilman viisumia vieraileville matkustajille. ETA on voimassa kaksi vuotta ja useiden vierailujen ajan 5.3.2025 alkaen Ison- Britannian ETAa voi hakea alla olevan linkin kautta:
https://www.gov.uk/guidance/apply-for-an-electronic-travel-authorisation-eta
Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!
Valuutta
Euro (EUR).
Tavallisimmilla pankki- ja luottokorteilla voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista ja ne käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa.
Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.
Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin EUR 20 / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.
Ilmasto ja vaatetus
Irlannin sää on vaihteleva ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Sadevarusteet on hyvä pakata mukaan. Päivän ylin lämpötila on kesällä 20 asteen ja alin 10 asteen paikkeilla. Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.
Pukeutuminen illallisille Irlannissa on rentoa.
Lue lisää Irlannista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.
Kannattaa tutustua lisäksi Irlannin matkailutoimiston nettisivuihin
Kirjallisuusvinkkejä
Frank McCourt: Seitsemännen portaan enkeli.
Koskettava, Pulitzer-palkittu omaelämäkertaromaani kirjailijan lapsuudesta Irlannissa.
James Joyce: Odysseus
Yksi maailmankirjallisuuden klassikoista ja monien mielestä 1900-luvun merkittävin kaunokirjallinen teos.
Nora Roberts: Tears of The Moon
Tears of the Moon on Nora Robertsin kiehtovan Irlanti-trilogian toinen osa. Trilogia kertoo Gallagherin suvusta myyttien, mystiikan ja musiikin Irlannissa. Myös trilogian ensimmäinen osa Jewels of the Sun on suositeltavaa luettavaa. Irlanti-trilogiaa ei ole käännetty suomen kielelle.
Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.