Vaellus hurmaavassa WalesissaRannikkomaisemia, Snowdonian rinteitä ja ainutlaatuista kulttuuria
Päiväohjelma
Kesä 2025
Päivä 1 – Kohti Walesia – Liisa IhmemaassaVaellusmatka Walesissa on alkamassa ja lennämme Ison–Britannian Manchesteriin. Englannin jätämme kuitenkin heti taaksemme ja noin kahden tunnin ajomatkan jälkeen saavummekin jo Pohjois-Walesiin, jossa vietämme tulevan viikon. Wales on yksi Yhdistyneen kuningaskunnan neljästä osasta, ehkäpä hieman vähemmän tunnettu “maa”, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen niemimaa Isossa-Britanniassa. Jännittävä walesilainen kulttuuri tulee heti tutuksi monessakin muodossa. Huomiota herättävät muun muassa vaikeasti luettavat kyltit, joita näemme kaikkialla. Matkamme jatkuu kohti merellisiä maisemia kunnes saavumme viehättävään Llandudnoon, jossa vietämme vaellusmatkamme kaksi ensimmäistä yötä. Juuri tänne saapui aikoinaan kesälomalle vanhempiensa kanssa pieni tyttö nimeltään Alice, josta on kirjoitettu maailmankuulu klassikkokirja Liisan seikkailut ihmemaassa. Majoitumme hotellillemme ja illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.
Päivä 2 – The Great Orme jalkaisin ja raitiotievaunulla
Hotellimme sijaitsee aivan meren äärellä ja aamiaisen jälkeen on vuorossa kävelyretki pitkin rantakatua kohti merestä kohoavaa niemenkärkeä. Suuren ja korkean niemenkärjen nimi on sitä hyvin kuvaileva The Great Orme. Säästääksemme voimia, ajelemme ylös kiemurtelevaa rinnettä viehättävällä raitiotievaunulla. Walesista löytyy yli 400 historiallisesti arkeologisesti kiinnostavaa paikkaa – raitiotievaunusta näemme pilkahduksen vanhaa kuparikaivosta, jonka juuret ulottuvat 1800-luvun puoleen väliin saakka. Niemenkärjestä silmiimme kantautuu myös Pyhän Tudnon kirkko 600-luvulta. Juuri tämän pyhimyksen mukaan on Llandudnokin saanut nimensä. Laskettelurinne ei ole varmastikaan ensimmäinen asia, joka tulee mieleen Walesista, mutta sellaisellakin Wales voi ylpeillä. Lämmittelytuvassa ehdimme nautiskella pikku purtavaa ja juotavaa ennen kuin aloitamme patikkaretken alas merenpinnan tasolle. Illansuussa teemme retken läheiseen Conwyyn. Conwy on tunnettu linnastaan, joka löytyy Unescon maailmanperintöluettelosta kolmen muun walesilaisen linnan ja kaupunginmuurin lisäksi. Nämä kulttuurihistorialliset aarteet ovat peräisin jo 1200-luvun loppupuolelta Gvynedin Kuninkaan Edwardin ajoilta. Conwyssa teemme yhteisen kävelykierroksen, jonka jälkeen sinulle jää aikaa nauttia illallinen mieluisessasi ravintolassa.
Päivä 3 – Llanddwynsin niemimaa ja merisuolaa
Aamiaisen jälkeen on aika jättää Walesin mannermaa ja nyt suuntaammekin Angleseyn saarelle. Tämä Walesin suurin saari on pinta-alaltaan noin 700 km2 – saari ylpeilee neljällä kirjaimella, jotka ovat AONB, eli Area of Outstanding Natural Beauty. Kirjaimet asettuvatkin täydellisesti paikoilleen, kun näemme saaren. Llanddwyn, ehkäpä yksi Walesin kauneimmista paikoista, sijoittuu etelärannikolle. Kautta historian ovat tänne saapuneet ihmiset kunnioittamaan Pyhää Dwynwenya, jonka voidaan sanoa olevan vastine Valentinelle eli rakkauden pyhimykselle. Nyt on vuorossa hieman pidempi vaellus vaihtelevassa maastossa, ja samalla on tärkeää pitää mielessä vuorovesi ja sen vaikutus alueella. Llanddwyniä kutsutaan yleisesti saareksi, mutta itse asiassa se on todella korkealla sijaitseva joki. Lounaan nautimme Halen Môns –suolatehtaan läheisyydessä. Vatsat ja mieli tyytyväisinä tutustumme lähemmin suolatehtaaseen, jossa pääsemme mukaan opastetulle kierrokselle. Iltapäivällä saavumme Beaumarisin rannikkokaupunkiin, josta löytyy myös yksi neljästä linnasta, joka on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon. Tänne viehättävän rauhalliseen kylään majoitumme kahdeksi yöksi.
Päivä 4 – Snowdonian kansallispuisto ja Elämän vettä
Ylitettyämme kauniin riippusillan sanomme samalla hyvästit Angleseyn saarelle. Nyt meitä odottaa päiväretki Snowdonian kansallispuistossa. Snowdon on Walesin korkein vuori, jonne on mahdollista kiivetä tai vaihtoehtoisesti sinne pääsee myös varsin suositulla junalla. Tutuksi tulee laakso, joka esiintyy paljon mainetta niittäneessä Game of Thrones –sarjassa. Näemme kylttejä “hobbit-merkkeineen” ja saatamme tuntea Kuningas Artturin läsnäolon. Monia vaeltajia emme täällä tapaa. Iltapäivän lähestyessä olemme suoriutuneet tämän päivän patikoinnista ja saapuneet rannikolle, jolla pidämme hyvin ansaitun lounastauon. Päivämme jatkuu mielenkiintoisissa merkeissä tutustumalla paikalliseen tislaamoon, joka valmistaa sekä whiskyä että giniä, tosin se on tunnettu paremmin ginistään. Vietettyämme päivän “mannermaalla” jatkuu matkamme kohti Menain salmea, joka erottaa mantereen ja Angleseyn saaren. Angleseyn saarella meitä odottaakin jo tuttu hotelli Beaumarsin kylässä. Illansuussa nautimme yhteisen illallisen.
Päivä 5 – Rantaa ja kävelykierros Portmeirionissa
Walesissa on upea noin 1300 km pitkä rannikko, joka alkaa maan pääkaupungista Cardiffista ja jatkuu aina pohjoiseen saakka, alueelle, joka on tullut meillekin jo tutuksi. Rannikkoa kutsutaan osuvasti Wales Pathiksi. Tämän päivän vaellusreittimme sijoittuu Llynin niemimaalle. Patikoimme rannalla ja golfkentällä – meren läheisyydessä, jolloin meille tarjoutuu myös mitä suurimmalla todennäköisyydellä mahdollisuus katsella sympaattisia delfiinejä. Hieman etelään Chesteristä sijaitsee valloittava Portmeirionin kylä, johon tutustumme lähemmin. Kylä oli arkkitehti Sir Clough Williams-Ellisin unelmien luomus. Walesin rannikon suistossa sijaitsevasta kylästä löydämme italialaisen piazzan ja upeita rakennuksia, jotka edustavat erilaisia arkkitehtoonisia tyylejä, aina goottilaisesta orientaaliseen tyyliin. Portmeirion on esiintynyt useissa elokuvissa ja TV-sarjoissa, kuuluisin niistä on varmaankin The Prisoner, jonka suosio ajoittuu 60-luvun lopulle. Pääsemme kokemaan tämän pittoreskin kylän ainutlaatuisen tunnelman yhteisellä kävelykierroksellamme. Iltapäivän päätteeksi nautimme kahden ruokalajin lounaan a la Portmeirion.
Iltapäivällä matkamme jatkuu Snowdonian kansallispuiston halki. Pidämme kahvitauon viehättävässä Beddgelertissä ennen kuin matkamme jatkuu Llangolleniin, jonna majoitumme kahdeksi seuraavaksi yöksi.
Päivä 6 – Llangollenin historiaa ja maailmanperintökohde
Aamiaisen jälkeen ajelemme kohti Llangollenin kaupunkia, joka sijaitsee sisämaassa, lähempänä Englannin rajaa.
Päivän vaelluksen aloitamme Horseshoen vesiputouksilta ja kävelemme kaunista kanavaa pitkin kohti LLangollenin kaupunkia. Kanava virtailee kohti Pontcysyllten akveduktia, joka on listattu myös Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2009. Myöhemmin iltapäivällä vierailemme akveduktilla.
Päivän aikana näemme niin kauniita kuin kumpuileviakin maisemia – vuoria ja kukkuloita, jotka sijaitsevat Llangollenin kaupungin läheisyydessä.
Nyt on mahdollisuus valita joko hieman vaativampi kävely, jolloin edessä on jonkin verran nousua, kunnes saavumme vaikuttaville Dinas Branin vanhoille linnan rauniolle. Vaihtoehtoisesti voit kävellä myös Llangollenin kaupunkiin, jossa tapaat myöhemmin muun ryhmän. Llangollenissa sinulle jää omaa aikaa nauttia lounas, kunnes ajelemme takaisin Ruthinin kylään.
Illalla nautimme yhteisen matkanpäätösillallisen, jonka aikana on mukava muistella menneen viikon mielenkiintoisia tapahtumia.
Päivä 7 – Kotimatka
Aamiaisen ja rauhallisen aamun jälkeen on tullut aika jättää viehättävä Wales. Aikataulun salliessa pysähdymme historiallisessa Chesterissä, jossa jää aikaa nauttia lounas omin päin. Tämän jälkeen matkaamme kohti Manchesterin lentoasemaa. Nyt on siis kotimatkan aika, ja haluammekin kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.
Hyvä tietää
Matkan hintaan sisältyyEdestakainen reittilento Helsinki – Manchester, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.
Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.
Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.
Sähköinen matkustuslupa vaaditaan 2025!
Isoon-Britanniaan matkustavat Pohjoismaiden kansalaiset tarvitsevat sähköisen matkustusluvan (ETA) 2.4. 2025 alkaen. ETA on uusi digitaalinen matkustuslupa, joka tulee pakolliseksi lyhyille matkoille Englannissa, Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa ilman viisumia vieraileville matkustajille. ETA on voimassa kaksi vuotta ja useiden vierailujen ajan 5.3.2025 alkaen Ison- Britannian ETAa voi hakea alla olevan linkin kautta:
https://www.gov.uk/guidance/apply-for-an-electronic-travel-authorisation-eta
Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!
Valuutta
Iso-Britannia: punta (GBP)
Voit vaihtaa euroja paikan päällä puntiin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa puntia on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa.
Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.
Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 15 £ / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.
Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.
Ilmasto ja vaatetus
Sää voi olla Brittein saarilla vaihtelevaa ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.
Tälle matkalle ei tarvitse ottaa omia aterimia mukaan.
Lue lisää TEMAn vaellusmatkoista!
Ethän unohda adapteria!
Lue lisää Isosta-Britanniasta
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön netiisivuilta www.formin.fi, Maat- ja alueet -osiosta.
Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.
Kaikki tämä sisältyy matkaan
• Edestakainen reittilento Helsinki – Manchester
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 6 aamiaista
• 4 lounasta, joista 2 retkilounaita (säävaraus)
• 3 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut
Tulosta päiväohjelma ja hyvä tietää -osio
MATKATIETOA
Päivä 1
Lento Helsinki – Manchester. Bussikuljetus Llandudnoon, noin 120 km. Tervetuloillallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Llandudnossa.
Päivä 2
Luontopatikka The Great Ormessa, noin 10 km. Kävely Conwyn kylässä. Aamiainen ja retkilounas.
Päivä 3
Vaellus Ynys Llanddwynin ympäristössä Angleseyn saarella, noin 8 km. Opastettu kierros merisuolatehtaassa. Bussimatka, noin 80 km. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Beaumarissa.
Päivä 4
Vaellus Snowdonin kansallispuistossa, noin 5 km. Vierailu tislaamossa ja maistajaiset. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.
Päivä 5
Vaellus Lleynin niemimaalla, noin 4 km. Tutstuminen kävellen Portmeirioniin, noin 2 km. Bussimatka noin 130 km. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Ruthinissa.
Päivä 6
Vaellus Llangollenin ympäristössä ja vierailu Pontcysyllten akveduktilla, noin 10 km. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen. Bussimatka noin 55 km.
Päivä 7
Lento Manchester – Helsinki. Bussikuljetus Manchesterin lentoasemalle, noin 95 km. Aamiainen.
Wales
Asukasluku: 3.2 milj.
Pinta-ala: 20 770 km²
Uskonto: Kristittyjä 57.6 %, muslimeja 1.5%
Valuutta: Englannin punta (GBP)
Kieli: Kymri ja englanti
Aikaero: Suomen aika -2 t
Iso-Britannia
Asukasluku 65,6 milj.
Pinta-ala 130 395 km²
Uskonto 72 % kristittyjä, 3 % muslimeja, 1 % hinduja, 0,5 % juutalaisia ja muita vähemmistöjä. Noin 15 % briteistä ei tunnusta mitään uskontoa.
Valuutta Punta (£, GBP)
Kieli Englanti
Aikaero Suomen aika -2 t.